Edebiyatın gözünden aşk

Share

Edebiyat ve aşk ayrılmaz iki sevgili. Ayrıyken yalnızlar, birlikteyse daha yaratıcılar. İçinde aşka dair cümleleri bulabileceğiniz 3 kitap derledik. Yayınlaması bizden, okuması da sizden.

Boris Vian, Günlerin Köpüğü, 1947

“Chloe kırmızı dudaklı, kumral saçlıydı… Mutlu bir havası vardı ve ve elbisesinin bunda bir etkisi yoktu. ‘Cesaret edemem’ dedi Colin. Sonra Alise’i bıraktı ve Chloe’yi davet etti. Chloe ona baktı. Güldü ve sağ elini omzuna koydu. Soğuk parmaklarını boynunda hissediyordu. Colin zekice seçtiği bir çift beyin sinirinin emriyle sağ pazısını kasarak aralarındaki mesafeyi kısalttı. Chloe halen ona bakıyordu. Mavi gözleri vardı. Kıvırcık ve parlak saçlarını geriye atmak için başını salladı; sert ve kendinden emin bir hareketle de şakağını Colin’in yanağına yapıştırdı. Çevrelerinde derin bir sessizlik yayıldı ve dünyanın geri kalan kısmı umurlarında olmadı.”
Günlerin Köpüğü, E Yayınları

Boris Vian, Günlerin Köpüğü, 1947 ile ilgili görsel sonucu

Stefan Zweig, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, 1920

“Sisli bir sonbahar akşamı -nihayet! nihayet!- Viyana’ya vardığımda, ilk gittiğim yerin neresi olduğunu sana söylememe bilmem gerek var mı? Bavulumu garda bıraktım, bir tramvaya atladım bana çok yavaş gidiyormuş gibi geliyordu, her durakta öfkeleniyordum- ve evinin önüne koştum. Pencerelerin aydınlıktı, yüreğim deli gibi çarpıyordu. O zamana kadar bana onca yabancı kalmış, onca anlamsız bir biçimde yanımdan geçip gitmiş olan şehir, işte ancak şimdi yaşamaya başlamıştı, ben de ancak şimdi yeniden yaşıyordum, çünkü senin, sonsuz rüyamın artık yakınımda olduğunu seziyordum.”
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, İş Bankası Kültür Yayınları

Stefan Zweig, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, 1920 ile ilgili görsel sonucu

Henry Miller, Uykusuzluk, 1974

“Aşk, gerçek aşk tamamen teslim olmayı gerektirir mi? Hep sorulan bir soru bu. Az da olsa bir karşılık beklemek insana yaraşır bir eylem değil mi? İnsan illa insanüstü bir yaratık ya da bir tanrı mı olmalı? Vermenin sınırı var mıdır? İnsanın kanaması sonsuza dek sürer mi? Kimileri önceden tasarlanmış bir ilişki planı öneriyor, bir oyunmuş gibi söz ediyorlar bundan. Elini açık etme! Ağırdan al! Geri adım at! Numara yaparken de numara yap! Yüreğin kan ağlasa bile içinden gelen duygulara asla ihanet etme. Her zaman, hiçbir şeye aldırmıyormuş gibi davran. İşte, aşk acısı çekenlere verilen öğütler.”
Uykusuzluk, Notos Kitap

uykusuzluk henry miller sözleri ile ilgili görsel sonucu

psychologies.com.tr

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...