YouTuber olmak para kazandırıyor mu?

Share

Yapılan araştırmalara göre YouTuber olmak artık eskisi kadar kârlı bir meslek değil. Hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da parayı kaymak tabaka kazanıyor. Araştırma sonuçları YouTube’dan yılda 12.000 dolardan fazla kazanabilen yalnızca yüzde 3.5’luk bir kesim olduğunu gözler önüne serdi.

YouTuber olma hayallerini unutun

Yeni medya alanının öncülerinden biri de tabii ki YouTube ve son yıllarda çağımızın en popüler mesleklerinden biri de YouTuber olmak. Yani ürettiğiniz video içerikleri YouTube üzerinden yayımlayarak izleyici kitlesi oluşturmak ve bu kitle sayesinde para kazanmaya başlamak.

Gelin görün ki Offenburg Üniversitesi’nden Mathias Bartl’ın yaptığı araştırma 28 Şubat tarihinde yayımlandı ve ortaya çıkan sonuçlar şaşırtıcı oldu. Zira araştırmalara göre yeni jenerasyondaki çocukların yüzde 36’sı meslek olarak YouTuber olmak istediğini belirtti. Bunun sebebi olarak da para kazanmak istedikleri belirtildi.

Fakat araştırmada acı bir sonuç ortaya çıktı ve YouTuber’ların yüzde 96.5’inin yılda yalnızca 12 bin dolar kazanabildiklerinin altı çizildi. Bunun da ayda 1.000 dolara tekabul ettiğini düşünecek olursak, yaşamı sürdürmek adına hiç de yeterli olmadığını söylemek gerekiyor. ABD’de herhangi bir fast food zincirinde çalıştığınızda dahi bundan daha yüksek bir ücret alacağınızı hatırlatalım.

Hele ki bahi seçen paraları ülkemize uyarlayacak olursak, Türk bir YouTuber’ın yılda kazanacağı paranın bahsi geçen 12 bin doların üçte hatta dörtte biri olacağını söylemek mümkün.

Bartl’ın araştırmaları bununla da sınırlı değil. Kendisine göre şu anda bir YouTube yıldızı olmak, Hollywood yıldızı olmaktan daha zor hale gelmiş durumda ve YouTube artık içerik üreticilerine eskisine kıyasla çok daha düşük ücretler öneriyor. Bu da küçük YouTube kanallarının herhangi bir şekilde başarılı olmasının önüne geçiyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...