Duygularınız kariyer yolunuza taş koymasın

Share

Patronunuzla ters düştüğünüzde, haksızlığa uğradığınızda, bazen de sadece işler üst üste geldiğinde gözyaşları sizi hazırlıksız yakalayabiliyor. Ne zaman rahatça ağlayabileceğinizi, ne zaman duygularınızı kontrol altına almanız gerektiğini biliyorsanız, kariyeriniz güvende.

Öncelikle yalnız olmadığınızı bilin. It’s Always Personal kitabının yazarı Anne Kreamer’ın yaptığı bir araştırmada, kadınların yüzde 41’i işyerinde ağladığını itiraf ediyor. İnişler ve çıkışlarla dolu kariyerimizin en zorlu anlarında duygularımızı bastırmak pek kolay olmasa da, imkansız değil. Hiç olmazsa, hangi durumlarda kendinizi tutmanızın, hangi durumlarda rahatça ağlamanızın kariyerinize zarar vermeyeceğini bilmenizde fayda var.

Neden Ağlarız?
Anne Kreamer; “Kadınların iş yerinde ağlamalarının sebebi üzgün değil, kızgın olmalarından kaynaklanıyor”diyor. Ağlayacağınızı hissettiğiniz noktada derin bir nefes alıp, sizi bu noktaya getiren sebepleri sorgulayın. İçinde bulunduğunuz duruma uzaktan bakma şansını elde ettiğiniz için gözyaşlarınızı daha kolay kontrol edebileceksiniz. Saygısızlığa mı maruz kaldınız? Sizden istenen iş için gerekli materyalleri göndermediler mi? Yoksa, takımınızdan biri sizin başarılarınızı mı üstleniyor? Bu kilit sorularla problemin kaynağına inmeniz gerekiyor. Sonrasında ise, canınızı sıkan durumu çözmek üzere harekete geçin. Size düşüncesiz davranan patronunuzla samimi bir konuşma gerçekleştirebilir ya da hakkınızı yemeye çalışan iş arkadaşlarınızla uzlaşmacı tavırda yüzleşebilirsiniz. Bu yapıcı yaklaşım sinirinizi kontrol etmenizi sağlayacak.

woman stressed at work ile ilgili görsel sonucu

Frene Basın
İş yerinde ağlamak birçok şirkette anlayışla karşılansa da, bazı çalışma ortamlarında sıkıntıya sebep olabiliyor. Ağlamanın birkaç saniyede herkesi başınıza toplayacak kadar dikkat çeken bir eylem olduğunu düşünürsek, gözyaşlarınızın harekete geçeceğini hissettiğiniz anda çalışma ortamından uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. İş arkadaşınız ağladığında, hiçbir şey yokmuşçasına çalışmaya devam edemeyeceğiniz gibi onların da kayıtsız kalmasını bekleyemezsiniz. Bu yüzden içinizi boşaltmak için bir, iki damladan daha fazlasına ihtiyacınız varsa, kendinizle baş başa kalmanız en iyisi. Tuvalet bölümü ya da merdivenler işe yaramazsa, temiz hava alacağınız küçük bir yürüyüş, durumu toparlamanız için yeterli olacaktır.

İlgili resim

İçinizi Dökün
Genelde duyguları, işe karıştırmamak gerektiğini söylenir. Birçok insan, ağlamanın zayıf yanlarınızı ve zaaflarınızı öne çıkaracağına inanır. Belli ortamlarda bu durum geçerli olsa da, kurumsal iş yerlerinde hissettikleriniz konusunda dürüst olmanız, çözüm odaklı olduğunuzu ve farkındalığınızın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla iş arkadaşlarınız sizi gözyaşlarınızı silerken görürse, ağladığınızı gizlemeye çalışmaktansa ona probleminizi anlatın. Canınızı sıkan sorun kişisel bir durumsa, tüm detayları ortaya dökmemeye gayret edin. Kestirip atmak istediğinizde “Ailemle ilgili bir sorun yaşıyorum” cümlesi her zaman işe yarayacaktır. Karşınızdaki kişi patronunuz olduğunda da benzer bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Sessiz kalarak yaşadığınız sıkıntıyı gizli tutmak yerine nelerden ve kimlerden rahatsız olduğunuzu belirtmeniz hem size, hem de şirkete fayda sağlar. İspiyonlar gibi değil, samimi bir üslupla sorundan bahsedin. Çalışanlarını önemseyen, stratejik bir patron ofisteki huzuru korumaya çalışacaktır. İşler yolunda giderse, bu gergin eşiği aşmanın iş hayatınıza olumlu etkisi olacağına emin olabilirsiniz.

wellbeing workplace ile ilgili görsel sonucu

Neden Erkeklerden Daha Fazla Ağlıyoruz?
Gözyaşlarınız için birini suçlayacaksanız, sorumlunun patronunuz değil biyoloji olduğunu söyleyelim. Araştırmalar, kadın ve erkeklerin farklı yapıda gözyaşı kanallarına sahip olduğunu gösteriyor. Kadınların sahip olduğu gözyaşı kanalı, erkeklerinkine göre daha küçük olduğu için gözlerimiz sulandıktan kısa süre sonra yaşlar yanaklarımıza akmış oluyor. Bu da demek oluyor ki, erkekler ve kadınlar aynı duygu yoğunluğunu hissetse de biz onlara göre çok daha kolay ağlıyoruz.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...