Hak ettiğiniz maaş için…

Share

İş hayatında çaba sarf edip duran sevgili kadınlar… Gerektiğinden fazla çalışmanın her şeyi dört dörtlük yapmanın, başkalarının işine yardım etmenin size zam getireceğini mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Kariyer uzmanlarına göre durum tam tersi; hak ettiğiniz maaşı kazanmak istiyorsanız, aşağıdaki hareketlere dikkat edin:

1- Daima Onay İstemek

Hiç fark ettiniz mi, erkekler sorunları istedikleri şekilde çözerken, kadınlar hep kitaplarda tarif edildiği gibi çözmeye çalışırlar. Erkekler inisiyatif almakta hiç güçlük çekmezken, kadınlar sürekli onay isterler. Şirket sahipleri, genelde inisiyatif kullanan, her dakika onay istemeyen insanları tercih ederler. Yani kızlar, daha az konuşma, daha çok hareket!

2- Konuşmaktan Çekinmek

Bütün kadınlar için geçerli bir özellik değil ama yine de kadınların çoğu toplantılarda konuşmaya çekinir. Bu kötü bir alışkanlık çünkü fikrinizi söyleyebildiğiniz nadir fırsatlardan biri toplantılardır. Devamlı konuşmanıza gerek yok ama mutlaka konuşun. Fark edilmenin ilk şartı sıradanlıktan çıkmaktır.

3- Fazla Açıklama Yapmak

Diyelim ki patronunuza teslim etmeniz gereken bazı raporlar var ve onları bitiremediniz. O raporları sormadan, gidip ona türlü bahanelerle gecikmenizi açıklamaya çalışmak yanlış bir hareket. Fazla açıklama yapmak ya da fazla özür dilemek güvensizliğinizin bir göstergesidir.

man office stress ile ilgili görsel sonucu

4- Özür Dilemek

Ellerinde olmayan bir hatadan dolayı veya başkasının yaptığı bir hata için özür dilemeyen çok az kadın vardır. Sürekli özür dileme alışkanlığınız, kariyeriniz için son derece olumsuz sonuçlara yol açabilir. “Özür dilerim” cümlesinin anlamı suçu kabul etmektir. Nezaket değil, daha çok profesyonellik eksikliğini gösterir.

5- Olayları Kişisel Algılamak

Kadınlarla çalışan erkek patronların en büyük şikayeti, kadınların her şeyi kişisel algılamaları. Erkekler hayal kırıklılığına uğrasalar da bunu belli etmezler ve o kadar etkilenmezler. Kadınlar tam tersi, olayı büyütüp kafaya takarlar. Her zaman olaylara pozitif bakmaya çalışın ve yapılan eleştirileri vizyonunuzu geliştiren fırsatlar olarak değerlendirin.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...