Bilim insanları insan vücudunda yeni bir organ keşfetti: İnterstitium

Share

Independent gazetesinin haberine göre, bilim dergisi ‘Scientific Reports’ ta yayımlanan çalışmada, insan vücudunda daha önce bilinmeyen bir organ bulunduğu ve bunun insan vücudundaki organlar arasında en hacimlisi olduğu ileri sürüldü.

Araştırmaya göre, katmanlı yoğun bağ dokular aslında içi bir dizi sıvı dolu bölmeciklerden oluşuyor. Araştırmacılar bu içi sıvı dolu bölmeciklere ‘interstitum’ adını verdi.

Bu bölmecikler derinin altında bulunuyor ayrıca mide, akciğerler, kan damarları ve kasları kaplayarak hep birlikte bir ağ oluşturuyor ve güçlü ve esnek protein şebekesi ile destekleniyor.

Bilim insanları bu nedenle vücut genelinde birbirine bağlı olan bu bölmeciklerin bir organ olduğunu söylüyor.

Yeni organ interstitium’un yapısı

ŞOK EMİCİ GÖREVİ GÖRÜYOR OLABİLİR

Araştırmayı yürüten ekip bu bölmeciklerin vücut dokularını zarar görmekten önleme amacıyla ‘şok emici’ görevi görüyor olabileceğini belirtiyor.

Mount Sinai Beth Israel Tıp Merkezi’nde çalışan Dr. David Carr-Locke ve Dr. Petros Benias yeni organ interstitium’un varlığına bir hastanın safra kanalında kanser bulguları ararken rastladı.

Oyukların daha önceki insan anatomisi biligileriyle çeliştiğini fark eden doktorlar, uzmanlığından yararlanmak için New York Üniversitesi’nden patolojist Dr. Neil Theise ile iletişim kurdu.

Araştırmacılar vücut dokularını inceleyen geleneksel yöntemlerin yeni organın varlığının daha önce fark etmemesinin nedeninin, medikal mikroskopların lamlarının ayarlanması sürecinde sıvıların boşaltılması işlemini içermesi olduğunu, bu şekilde de organın yapısının yok edildiğini vurguladı.

Bu organın sadece safra kanalı değil birçok önemli iç organı kapladığını tespit eden araştırmacılar, interstitum’un şok emici bir işlev görerek organları zarar görmekten koruyor olabileceğini belirtti.

KANSERİN YAYILIMINA IŞIK TUTABİLİR

Araştırmacılar incelemeleri sırasında  tümörlerdeki kanser hücrelerinin instersitium yoluyla lenf sistemine geçebildiği yönünde bulgulara da rastladı.

Sıvıların vücutta serbestçe yol aldığı bir ‘otoyol’ rolü oynaması nedeniyle insterstitium’un birbirbirine bağlı hücreleri, kanserin vücuttaki yayılmasını kolaylaştıracak olumsuz bir yan etkiye yol açmış olabilir.

İnsterstitium’un yapısının iyica anlaşılması bilim insanlarının yeni kanser testleri geliştirmesinin önünü açabilir.

Sputnik

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...