Baharı Budapeşte’de karşılayın

Share

Tuna Nehri’nin ikiye böldüğü Budapeşte’yi keşfetmeye hazır mısınız? Doğal güzellikler, tarihi yapılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun izleri, nehrin üzerini süsleyen köprüler ve bahar festivali sizi bekliyor.

Macaristan’ın yemyeşil parkları, büyüleyici müzeleri ve muhteşem manzaraları ile öne çıkan başkenti Budapeşte, mart ayındaki konuklarını Bahar Festivali ile karşılıyor. Kentte 1981 yılından beri her yıl geleneksel olarak düzenlenen festival, bu yıl 16-26 Mart tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bu festivalde sanatseverler için yok yok; klasik müzik ve caz konserleri, tiyatro oyunları, film gösterimleri ve açık hava etkinlikleri Budapeşte tatilinize renk katabilir. Budapeşte’nin kültürel yüzünü tanımak için dünyanın dört bir yanından gelecek onlarca sanatçının katılacağı yaklaşık 200 etkinlikten birkaçına katılma fırsatını kaçırmayın.

Nehir turu ile şehri keşfedin
Tuna Nehri’nin iki yakasındaki Budin ve Peşte şehirlerinin 1873 yılında birleşmesi ile oluşan Budapeşte’de iki ayrı hayat yaşandığı söylenebilir. Tuna’nın batı kıyısındaki Buda Kalesi’nin çevresindeki bölgede tarihi semtler yer alırken, iş hayatının merkezi ve kalabalık semtleri ise Tuna’nın doğusunda bulunuyor. Şehri tanımaya, Tuna Nehri üzerinde yapılan tekne gezilerine katılıp Budapeşte’nin eşsiz manzaralarını seyretmekle başlayabilirsiniz.

budapest ile ilgili görsel sonucu

Kahramanlar Meydanı
Şehrin tüm törenlerinin yapıldığı ve kral heykellerinin bulunduğu Kahramanlar Meydanı turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Meydanın iki yanında yer alan sanat müzeleri de görülmesi gereken yerler arasında… Geceleri ise meydanın ışıklandırılmış hali hafızanızda güzel bir yer edinmeyi hak ediyor.

heroes' square ile ilgili görsel sonucu

Osmanlı’nın izleri…
Şehrin Buda bölgesinde ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında Kraliyet Sarayı, Mathias Kilisesi ve UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesi’ne girmiş olan Balıkçılar Tabyası yer alıyor. Bu bölgede Osmanlı döneminden kalan Türk hamamları ve Gül Baba Türbesi’ni de görebilirsiniz. Peşte bölgesine geçmek için Tuna Nehri üzerindeki trafiğe açık olan yedi köprüden birini seçebilirsiniz. Bunların en eskisi olan Zincirli Köprü, cumartesi akşamları araç trafiğine kapatılarak daha da keyifli hale geliyor. Peşte bölgesinde Arkeoloji Müzesi’ni, opera binasını ve Aziz Stephan Bazilikası’nı ziyaret edebilirsiniz.

saint stephen's basilica ile ilgili görsel sonucu

Kul aşı; Gulaş
Macaristan’ın en bilinen yemeği olan Gulaş’ın nereden geldiğini biliyor musunuz? Osmanlı İmparatorluğu’nun Macaristan’da hüküm sürdüğü dönemlerde askerler, yani padişahın ‘kul’ları için pişirilen ‘kul aşı’ bugün Gulaş olarak anılıyor. Tas kebabına benzeyen bu yemeği bir de Macar usulü deneyin. Et ve baharatın bol kullanıldığı Macar mutfağında tatlıların da tadına bakmadan dönmeyin.

Yavaş Pişirici ile ilgili görsel sonucu

Formsante / Yaprak Çetinkaya

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...