Kadın ve erkek sporcular arasındaki eşitsizlik

Share

EspnW için hazırlanan Inequality Balls, projeye özel toplar aracılığıyla kadın ve erkek sporcular arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekiyor.

Kadın ve erkek arası ücret eşitsizliği bugünlerde çok gündeme gelen bir konu. Pek çok marka ve kuruluş bu konuya eğilen ve aradaki farkı azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Ücret eşitsizliğinin sıklıkla görüldüğü alanlardan biri ise spor. Kadın ve spor odaklı platform EspnW de yatırım, ödül, maaş ve sponsorluk anlamında kadın ve erkek sporcular arasındaki farka dikkat çekmek için bir kampanya hazırladı.

Reklam ajansı Africa tarafından EspnW için hazırlanan “Inequality Balls” (Eşitsizlik Topları) isimli kampanya; spor dünyasındaki eşitsizliği gündeme getirmeyi amaçlıyor. Projenin lansmanı için hazırlanan tanıtım filminde Brezilya’nın ünlü kadın atletlerine yer verilmiş. Filmde voleybol oyuncuları Jaqueline Silva, Virna Dias, Betina Schmidt ve Camila Brait; futbolcu Alline Calandrini ve Marisa Cintra gibi isimler rol alıyor.

Farklı Toplarla Gösterilen Eşitsizlik İstatistikleri
Proje kapsamında filmin yanı sıra özel üretim basketbol, futbol, voleybol ve hentbol topları bulunuyor. Brezilya’nın en büyük spor malzemeleri üreticisi Penalty ve spor malzemeleri alanında Latin Amerika’nın önde gelen internet satış platformu Netshoes iş birliğiyle yaratılan bu toplar, spor alanındaki eşitsizlik istatistiklerini, iki cinsiyeti temsil eden iki farklı renk kullanarak oranlarla gösteriyor.

INEQUALITY BALLS ile ilgili görsel sonucu

Inequality Balls projesinin doğuşu Sporting Intelligence isimli İngiliz bir gazetenin yaptığı ankete dayanıyor. 2017 yılında yapılan anket, 16 ülkeden 9 farklı spor dalından 29 farklı ligi ve 465 takımı incelemiş, aldıkları ücretlere bakmış. Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuç ise büyük bir cinsiyet uçurumuna işaret ediyor. Kadın atletler erkeklere göre %40 oranında daha az kazanıyor. Aldıkları ödüller erkeklerinkinin 30’da 1’i. Sponsorluklar ise %50 daha az.

INEQUALITY BALLS ile ilgili görsel sonucu

Toplar da tam olarak bu sonuçlara işaret ediyor. Örneğin, basketbol topuna bakıldığında gördüğümüz tablo, kadın basketbol oyuncularının eşit düzeydeki erkek oyuncuların 96’da 1’i kadar kazanmasına işaret ediyor. Futbol topu, bir erkek oyuncunun aldığı ortalama ücretin 20 kadından oluşan bir takımın ortalama ücretine denk olduğunu ortaya koyuyor. Hentbol topu, Avrupa’daki kadın oyuncuların ortalama 34 bin dolar alırken erkeklere milyonlar verildiğini gösteriyor. Tenis gibi sporlarda bile uçurum büyük. Voleybol topu ise rakamların ötesinde bir probleme işaret ederek kadın ve erkek voleybolu arasındaki cinsiyetçi yaklaşımları vurguluyor.

Topların satışından elde edilecek kar, Think Olga gibi kadının güçlendirilmesi için çalışan kar amacı gütmeyen kuruluşlara gidecek. Proje için hazırlanan internet sitesi ise konu hakkında daha detaylı bilgiye yer veriyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...