Serinletici Sinema Kulübü: Mine Vaganti

Share

Serinletici Sinema Kulübü bu hafta soluğu Akdeniz kıyılarında alıyor. Evet kesinlikle bir tatile ve güzel bir hikayeye ihtiyacımız var… O halde İtalya, iyi bir fikir; değil mi?
Haftanın filmi ‘Mine Vaganti’ lezzetli sofralar, yıllardır saklanan sırlar ve kalp çarpıntıları ile bezeli bir hikaye anlatıyor.

Cantone ailesi…
Cantone ailesi, İtalya’nın Salento şehrinde yaşayan ve bir makarna fabrikasının sahibi zengin bir aileydi. Makarna fabrikasının yöneticiliği babadan oğula geçmekteydi ve babaları artık bu görevi oğulları Antonio ve Tomasso’ya devretmeyi düşünüyordu. Keşke her şey düşündüğü gibi olsaydı. O planlarını yaparken, Tanrı ona yukarıdan usulca gülüyordu. Tomasso, Roma’da üniversiteyi bitirmiş ve ailesinin yanına dönmüştü. Evet baştan beri plan buydu belki ama Tomasso kendisine sorulmadan yapılan planları uygulamak zorunda değildi. Birincisi Tolmasso Salento’da yaşamak istemiyordu. İkincisi makarna fabrikasında çalışmayı asla kabul etmiyordu. Üçüncüsü ise… Tomasso eşcinseldi.

Serseri Mayınlar ile ilgili görsel sonucu

İtiraf zamanı…
Tomasso ailesine eşcinsel olduğunu söylemeye karar vermişti; fakat önce bunu abisi Antonio ile paylaşmak istedi. Abisi Tomasso’nun itirafını büyük bir hoşgörü ile karşıladı ve kardeşine gereken desteği verdi. Ve büyük gün gelmişti… Tomasso akşam yemeğinde ailesine eşcinsel olduğunu, Roma’da sevdiği bir adam olduğunu ve ona dönmek istediğini açıklayacaktı. Planları buydu. Tomasso’nun bilmediği şuydu: Abisi de eşcinseldi. Ve daha Tomasso itirafına başlayamadan abisi Antonio ailesine eşcinsel olduğunu açıklayıvermişti.

mine vaganti ile ilgili görsel sonucu

Sular durulunca.
Yemek masası, Antonio’nun itirafı ile bir anda bomba düşmüş bir olay mahalline dönüşmüştü. Uzun bir sessizlik oldu. Cantone ailesi geleneklerine bağlı, tanınan bir aileydi. Eşcinsellik onlar için utanılacak bir şeydi. Antonio bir anda mide bulandırıcı bir hastalığın pençesinde debelenen istenmeyen evlat konumuna düşmüştü. Tomasso ise hayalleri elinden alınan kızgın birine dönüşmüştü. Babalarının bu olay sonrası kalp krizi geçirmesi sebebiyle herkes kendi düşüncesine set çekti ve suların durulmasını bekledi.

mine vaganti ile ilgili görsel sonucu

İtibar meselesi…
Cantone ailesi için işler pek de umdukları gibi gitmiyordu. Fabrikanın başına geçmesini planladıkları yakışıklı oğulları eşcinseldi ve bu herkes tarafından duyulmuştu. İtibarlarını nasıl geri kazanacaklarını düşünüyorlardı. Tomasso ise ailesine ikinci bir darbeyi(!) nasıl indireceğini bilmiyordu. Sakinliğini koruyan tek kişi ailenin reisi büyükanne idi. Çok şey yaşamış, çok şey görmüştü. Ona göre birbirlerine duydukları sevgiyi bu dünyadaki hiçbir şey yok edemezdi. Böyle önemsiz bir sır, yaşadıkları bu ataerkil toplumda tabuları yıkmaya yetebilecek miydi?

mine vaganti gif ile ilgili görsel sonucu

Yudum yudum.
Cantone’lerin büyükannesi geçmişinde pek çok hüzün ve pişmanlığa yer vermişti. Torunlarının aynı duyguların esiri olmasını istemiyordu. Bu nedenle de onları kendi istedikleri hayatı yaşamaları için destekliyordu. Yaşlandıkları zaman gençlik fotoğraflarına hüzünle bakmalarını istemiyordu. Bu sebepten Antonio’nun cesareti ona da cesaret vermişti. Yıllar önce yapamadığını yapmasının zamanı gelmişti. Bu öyle bir andı ki içinde hem umut hem de umutsuzluk saklıydı. ‘Nonna’ (büyükanne) büyük bir özveriyle kaderin karşısına dikildi. Savaş boyalarını sürdü ve birbirinden lezzetli pastaların tadına bakarak yudum yudum kendi sonunu hazırladı.

Kökler.
Hepsi bitmişti. Kararlar, tercihler, tabular, nefret; hepsi ama hepsi bitmişti. Geriye bir cenaze ve birbirini kucaklayan bir aile kalmıştı. Büyükannenin yaşama vedası, kırgınlıklarla dolu Cantone ailesini bir araya getirmişti. Geleneklerine körü körü bağlı bir ailenin kökleri derinden sarsılmıştı; fakat bu sarsıntı daha da güçlenmelerine olanak sağlayacaktı…

İyi seyirler…

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...