Abur cubur bağımlısı olduğunuzun 5 kanıtı

Share

Maalesef etrafımız sağlıksız abur cuburlar ile çevrili. Hatta çoğu insan abur cubur tüketimini fazlasıyla abartıyor. Kurabiyeler, şekerlemeler, kızartmalar, cipsler, dondurmalar, krakerler, hatta şeker bombası kahveler bir şekilde sürekli gözümüzün önündeler.

Daha sağlıklı beslenmen gerektiğinin farkındasın. Fakat belki de durması gerektiğini bilmesine rağmen abur cubur yemekten bir türlü kendini alamayan kadınlardansın. Peki bu mesele bağımlılığa dönüşmüş olabilir mi? Bağımlılık denildiğinde aklına sadece alkol ya da uyuşturucu gelmesin. Çünkü benzer şekilde insan abur cubur bağımlısı da olabilir.

Peki aradaki ince çizgiyi geçip abur cubur bağımlısı olduğunu nasıl anlayabilirsin?

1- Sabah uyanır uyanmaz canın abur cubur istiyor

İnsanların canı abur cuburu genellikle öğleden sonra, sıkıldıklarında ya da yorulduklarında çeker. Eğer senin canın sabah uyanır uyanmaz abur cubur yemek istiyorsa, ortada bir sorun olabilir. Alkol bağımlılığına benzer şekilde, vücudun da harekete geçmek için ilk olarak abur cubura ihtiyaç duyabilir.

2- Haftada birkaç gün başın ağrıyor

Baş ağrısı, vücudunda ters giden bir şeyler olduğunun sinyali olabilir. Şeker, yağ, tuz, yapay renklendiriciler ya da tatlandırıcılar içeren besinlerden aşırı miktarlarda tüketiyorsan, vücudun bunlara alışır ve onlar olmadan işleyemez hale gelir. Tıpkı kafein gibi, günü tamamlayabilmek için bedenin abur cubura ihtiyaç duyar.

3- Aç olmasan bile tatlı ya da tuzlu yiyesin geliyor

Abur cubur yemek, açlık konusunda baş ağrısı, uyuşukluk, stres ya da akıl bulanıklığı gibi semptomların çözümünden çok daha ötesini kapsayabilir. Eğer sorunlarının çözümünü abur cuburda arıyor ve bu besinleri tükettikten sonra geçici de olsa bu sorunların ortadan kalkıyorsa, bunun sorumlusu bağımlılık olabilir. Belki de sorunlarını abur cuburla maskelemekten vazgeçmenin vakti gelmiştir.

4- Asla küçük bir parçayla yetinmiyorsun

Sağlıksız besinlere karşı zafiyetten çokça şikayet ederiz ve onları yemekten kendimizi alamayız. Fakat işlenmiş abur cuburlar, bizi onlara has şekerli ya da tuzlu tatlara aşermeye iter. İçerdikleri şeker, tuz, yağ, yapay tatlandırıcılar ve yapay renklendiriciler bizi hep daha fazlasını tüketmeye yönlendirir. Hal böyle olunca da küçük bir parça ile yetinmek zorlaşabilir. Eğer abur cubur bağımlısı isen, paketin tamamını silip süpürmeden duramazsın.

5- Günlük kalori ihtiyacının yarısı abur cuburdan geliyor

Abur cuburlar ile sağlıklı bir ilişkiye sahip olan insanlar, onları genellikle duruma bağlı olarak ve seyrek aralıklarla tüketirler. Bazı insanlar ise abur cubur meselesini abartır ve sürekli olarak yemekten kendilerini alamazlar. Beslenme planını gözden geçir: Acaba günlük kalori ihtiyacının yarısını abur cuburlardan alıyor olabilir misin? Pizzalar, kahvaltıda yenilen kurabiyeler, dondurmalar ve patates kızartmalarından bahsediyoruz…O halde, işleri değiştirme zamanın çoktan gelmiş demektir.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...