Vücudunuzun 5 yerinde stres depolanıyor!

Share

Duygusal stresin vücudunuzun beklenmedik bölgelerinde nasıl fiziksel ağrıya sebep olduğuna dair bilgilere göz atın.

Endişeli hissettiğinizde ve iş hayatınızın baskısı altında ezildiyseniz büyük olasılıkla boyun ve sırtınızda kasılma hissetmiş veya baş ağrısı yaşamışsınızdır. Bu bölgeleri ovmak, sıcak uygulamak ve duruşunuzu düzeltmek ağrılarınızın ve gerginliğinizin bir kısmını hafifletebilir ancak stresin etkilediği birkaç bölgeyi daha bilmenizde fayda var.

Kalça
Eğer yoga dersi aldıysanız eğitmeniniz en azından bir tane kalça açma hareketi yaptırmıştır. Bunun nedeni ise kalçaların gerginliği taşıması… Bu gerginlik duygusal stres de olabilir; koşu, bütün gün oturma ya da egzersiz yapmaktan kaynaklanan fiziksel kasılmalar da olabilir. Çocuk pozu, kalça bölgesindeki gerginliği azaltmaya yardımcı harika bir esneme hareketidir. Isındıktan sonra her bacak için ayrı olarak yogadaki güvercin pozu yaparak gerginliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çene
Sizi sinirlendiren ya da tedirgin eden bir mesaj geldiğinde farkında olmadan dişlerinizi sıkıp çene etrafındaki kasların kasılmasına neden olabilirsiniz. Esnemek veya ağzınızı açarak esnetmek bu kasılmayı rahatlatabilir. Gün içinde ağzınızı açarak üst ve alt dişlerinizin birbirine değmemesini sağlamaya çalışın. Uyurken dişlerinizi sıkıyorsanız gece takmanız üzere bir ağız koruyucu kullanıp kullanmamanız gerektiği hakkında diş hekiminize danışın.

Omuzlar
Birçoğumuz saatler boyu bilgisayarda yazı yazarken, araba kullanırken veya endişelendiğimizde omuzlarımızı kasarız. Japonya’da, stres yaşayan lise öğretmenleri üzerinde yapılan bir çalışmaya göre zihinsel gerginlik yaşamak omuz ağrısına yol açabiliyor. Bu gergin bölgeyi, kartal duruşu yapıp sırtın üst kısmında geniş bir alan bırakarak rahatlatmaya veya öne doğru eğilip ellerinizi arkada bıraktıktan sonra serbest bırakarak omuzdaki kasılmaları azaltmaya çalışın.

Gözler
Gözlerinizi yorgun hissediyorsanız veya gözlerde ağrı varsa bunun nedeni uzun süre ekrana bakmak olabilir. Bilgisayar ekranı veya telefon ekranlarına çok fazla bakmak gerginliğe sebep olurken, anksiyete ve zihinsel gerginlik de fiziksel ağrılara sebep olabilir. Araştırmalar anksiyete, depresyon ve stres yaşayan kişilerin göz kuruluğu yaşama ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu göz hastalığı semptomları arasında yanma, kaşınma, kızarıklık ve gözde batma ile birlikte ağrıyı sayabiliriz. Göz ağrısı yaşıyorsanız ekrana bakma sürenizi azaltabilir, nemlendirici göz damlaları kullanabilir, durumu doktorunuza danışabilirsiniz.

stressed out people ile ilgili görsel sonucu

Mide
Baskı altındayken hiç sindirim problemi yaşadınız mı? Stresli olduğunuzda beyniniz tehlikeden korunmak için “savaş ya da kaç” moduna girer. Bu da sindirimi yavaşlatarak kabızlığa yol açabilir veya daha şiddetli stres altındayken sindirim sürecini bozarak ishale, karın ağrısı veya mide-bağırsak problemlerine yol açabilir. Harvard Tıp Okulu makalesine göre stres ve depresyon aynı zamanda mideyle ilgili birçok hastalığın meydana gelmesine yol açabilir. Daha ciddi problemlerle başa çıkabilmek, stresle baş etmenin egzersiz, müzik dinlemek, okumak veya arkadaşla sohbet gibi sağlıklı yollarını bulmak ve sindirim problemleriniz için doktorunuzla konuşun.

Cosmopolitan / DR. MEHMET ÖZ

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...