Akaryakıtta ÖTV düşüyor mu?

Share

Son günlerdeki yükselişiyle gündemden düşmeyen akaryakıt fiyatları bugün sosyal medyayı yeniden salladı.
İddia güzel; ÖTV oranlarında yüzde 20’lik indirim yapılıyor, benzinde 56 motorinde 42 kuruş fiyatlar iniyor… Haber bu sabah iki gazetede çıktı; Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, TRT ekranlarında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertemi arayıp ÖTV indirimi ile yaptığı konuşmanın detaylarını köşesine taşıdı. Haber Türk’ten Rahim Ak ise akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV oranlarını, bu rakamlarla yıllık vergi gelirini, olası bir indirimde beklenen oran ve olası fiyatları yazdı…

Konu, Twitter üzerinden de yürümeye başlayınca… “ÖTV indirimi geldi”, “İndi ama yine çıkacak”, “Hayatta inmez rüzgâr yapılıyor” hatta “Tüh depoyu dün akşam fulledim, bilseydim bugüne bırakırdım” gibi bir duruma gelmiş vaziyette.

Durumun kısaca özeti şu ki; ekonomiyi ve piyasaları canlandırmak için ÖTV oranlarında yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor. Sırada beyaz eşya, gıda gibi sektörler olsa da asıl beklenti akaryakıt üzerine. ÖTV’de yüzde 20’lik olası bir indirim, benzin fiyatlarına 56, motorine 42 kuruş oranında yansıyabilir. Eğer indirim olursa Maliye’nin gelir kaybı 11,7 milyar lira civarında bekleniyor fakat enflasyon da 0.4 puan aşağı çekilmiş olacak…

Fuat Uğur’un Türkiye Gazetesi köşesinde “Öğrendik ki, öneri iki ay öncesinden itibaren tartışılıyormuş” diyerek konuşmalarından şu detayı haberine taşımış:

-Peki, akaryakıtta ÖTV’yi düşürdün, bu durumda akaryakıta talep artmaz mı? Artınca da enflasyonu olumsuz etkilemez mi?

-Hayır, akaryakıt gibi malların kullanımında bir rutin vardır. Adam belli bir yüzde indirim oldu diye durup dururken kendine bir seyahat planı yapmaz. Dolayısıyla da böyle bir etkisi yoktur. Yani gıda ya da diğer tüketim mallarıyla aynı şey değil.

-O zaman Maliye Bakanı Naci Ağbal “Peki benim bütçe denkliğim ne olacak?” diye sorarsa?

-Bunun hesabı yapıldı. Yılda 4-6 milyar lira gibi bir miktar bütçe açığına ek olabilecek. Ancak bunun karşılığında enflasyon beklentisinin düşmesiyle birlikte faiz ve dövizin olumlu etkilenerek düşüşe geçeceğini de biliyoruz. Bu durumda ekonominin canlanması ile birlikte maliyenin kazancının çok daha fazla olacağını da söylemek gerekir. Dahası kurdaki sakinleşme yatırımları da yukarıya çekecek.

Haber Türk ise; “Hükümetin ekonomide canlanma sağlanması için akaryakıt başta olmak üzere birtakım ürünlerin Özel Tüketim Vergisi’nde ( ÖTV) indirime gitmeye hazırlandığı öğrenildi. Yapılan teknik çalışma eğer olumlu bulunursa özellikle akaryakıtta indirim olması ihtimali yüksek görünüyor.” diyerek şu detayları veriyor:

“Edinilen bilgilere göre hükümet geçen yıl beyaz ve kahverengi eşyada ÖTV ve KDV indirimi ile sağlanan canlılığın tekrar etmesi için bu ürünlerdeki indirimleri de değerlendiriyor. Vatandaşın vergi indirimlerine çok duyarlı olması bu olasılığı da güçlendiriyor. Otomotivde ise artan ÖTV miktarlarının artık satışları düşürüp gelirleri de aşağı çektiği düşünüldüğü için indirime gidileceği konuşuluyor. Petrol fiyatlarındaki artış benzin fiyatlarına yansıyarak enflasyonu ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Hem hükümet hem Merkez Bankası bu etkiden kurtulmak için çaba harcıyor…

Evet; umarız ki hem otomotiv hem akaryakıt fiyatlarında uygulanan ÖTV oranları optimize edilir. Keşke diyerek bir detayda biz ekleyelim; ülkemizde motosiklet fiyatlarına uygulanan ÖTV ile 2017 sonunda eklenen ek gümrük vergisi ne yazık ki fiyatları yüzde 110 civarına kadar etkiliyor. Mesela bir düzenleme de motosiklet vergilerinde olamaz mı?

Motorsport

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...