Bir kadın kahramanın yükselişi: Jessica Jones

Share

Bazı zamanlar sizin de içinizden dünyayı kurtarmak gelmiyor mu?

Fark yaratmak mesela? Başka birisine yardımcı olduğunu düşünerek mutlu olmak mesela? İyilik yapıp denize atmak mesela?

İşte Jessica Jones böyle bir kahraman. Büyüleyici bir kadın kahraman. Kadınları hem psikolojik hem de fiziksel olarak yetersiz gören kişilerin yüzüne tokadı yapıştıran bir kadın. ‘Kadın gibi dövüş’ mottosuyla yola çıkan bir kadın. Öyle süslü süper kahraman kıyafetlerine ya da takma isimlere ihtiyacı yok. Jessica Jones ne ise o; yalnızca gördüğünüz gibi.

Jessica Jones, kolayca bir otobüsü durdurabilir, uçarcasına 5. katın balkonuna zıplayabilir, aynı anda onlarca kişiye meydan okuyabilir ve omuzlarını silkeleyerek hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edebilir. Ki ediyor zaten.

Fakat karşısına öyle biri çıkıyor ki Jessica’nın hayatı altüst oluyor. Kendisi gibi süper güçlere sahip biri olan Kilgrave, insanların zihniyle oyunlar oynamayı seviyor. Onları kontrol ediyor, istemdışı hareketlerle onlara asla yapmayacakları şeyleri yaptırıyor ve ardında yıkık virane hayatlar bırakıyor. Dahası bu durumdan inanılmaz bir keyif duyuyor.

jessica jones purple man ile ilgili görsel sonucu

Jessica Jones da ne yazık ki onun zihin oyunları altında eziliyor. Fakat beyninin küçük bir tarafı hep ama hep kaçmaya çalışıyor, mücadele ediyor ve günün birinde Kilgrave’in talimatlarını reddedip arkasına bakmadan kaçıyor.

Tabii ki Kilgrave’in Jessica ile yarım kalan meselesi de burada başlıyor. Jessica’yı kontrol edebilmek için her türlü berbat yöntemi ve insanları kullanıyor, ona ulaşabilmek için herkesi ezip geçiyor. Onu kontrol edebildiğini düşünmek adeta Kilgrave’in takıntısı haline geliyor.

Takıntılı, sosyopat, zihin kotrolü ustası bir anti kahraman Kilgrave.

Jessica ise bu adamı yakalamayı ve onun kurbanlarını bir parça da olsa özgür bırakmayı hayat amacı haline getiriyor. Jessica ve yakın arkadaşı meşhur radyo programcısı Thrish; hayatlarını Kilgrave’i mahvetmeye adıyorlar.

jessica jones and trish ile ilgili görsel sonucu

Peki ama sonunda kim mahvolacak? Hayatları mı yoksa Kilgrave mi?

Bunun için hikayeyi izlemek ve öğrenmek zorundayız: Jones. Jessica Jones!

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...