Nutella ve Kinder’in sahibinden fındık alarmı

Share

İtalyan Ferrero, Nutella ve Kinder gibi dev çikolata markalarını bünyesinde barındırıyor. Dünyanın en büyük çikolata üreticileri arasında yer alan Ferraro Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Türkiye’yi fındık ağaçlarına yönelik uyardı.

Gagliasso, Türkiye’deki fındık ağaçlarının sökülmemesi gerektiğini, Karadeniz boyunca oluşturdukları örnek bahçelerde fındıktaki verim ve kalitenin küçük dokunuşlarla arttığını açıkladı.

Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı Oltan Gıda’yı 2014 yılında satın alan Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso ve Ferrero Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski Ankara’da açıklamada bulundu.

2017 yılını 1 milyar dolar ciro ile kapatan ve bunun 700 milyonunu ihracattan elde ettiklerini bildiren Ferrero Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Kaslowski’ye yönelik Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, 2017’de ihracat artarken, ihracat birim fiyatının 2016’ya göre yüzde 20 azalışla kilo başına 6.9 dolara gerilediğini belirtti.

Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso “Bunun ana nedeni üretim miktarı. Gelecekte de dalgalanma devam edecek. Ancak esas unsur kaliteli ürün. Şu anda 2018 için kaliteli fındık yüzde 15 dolayında daha pahalı satılıyor. Buna karşılık kalitesiz fındığın fiyatları düşse de satılmama ihtimali var.” açıklamasında bulundu.

Fındıktan vazgeçilmemesi gerektiğini bildiren Gagliasso, bunun yerine kaliteye önem veren çözümler üretilebileceğini açıkladı. Yaklaşık 450 bin fındık üreticisi olduğunu ve yıllık üretimin 600-650 bin ton civarında olarak neredeyse üretici başına 1 ton düştüğünü belirten Gagliasso, esas sorunun ölçeğin küçük olması olduğunu, 70 yaşında fındık ağaçları olduğunu ama fındığın ömrünün ortalama 25-30 yıl arasında olduğunu bildirdi.

Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu “Bu süre içinde ikinci bir güçlü rakip henüz görünmüyor. Fiyatlar nedeniyle fındık dikimi yapılan ülkeler var. Burada önemli olan kaliteli ürün üretmek, verimli olmak. Fındığı yüksek katma değerli ürünler olarak ihraç edebilmek” ifadelerine yer verdi.

Ekonomi Haber

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...