835 Satır – Nazım Hikmet

Share

Nazım Hikmet.. Benim için usta şairlerden biridir.

Yazdığı şiirlerle insanı oradan oraya götüren, yaptığı betimlemelerle yazdığı yerde olmamı sağlayan devrimci aşk şairi. Bize anlatılan onun komünist olduğu idamdan ve hapis cezalarından kaçmak için Rusya’ya giden ve memleket özlemiyle orada ölen biridir. Onu anlamak için şiirlerini okumamız gerektiğini düşünüyorum. Onunla yaşamak için onu hissetmemiz gerektir. Nazım Hikmet şiirlerini serbest ölçüyle yazmıştır. Bunu nedeni fütürizmdir.

Makineleşmenin olması gerektiğini, toplumun kendini geliştirmesini, insanların birlik içinde olması gerektiğini savunur. Aşk şairidir de aynı zamanda. Hayatına giren kadınlar için yazdığı şiirleriyle de tanınır. Özellikle Piraye’ye Mektuplarda bu Mavi Gözlü Dev’in duygularını en içten şekilde okuyoruz. (Ben de en kısa zamanda okuyacağım.) Şu anda mezarı Moskova’da bulunuyor. Nazım Hikmet’in ilk kitabı olan 835 Satır’da onun düşüncelerini, neler istediğini kendi ağızıyla bize anlatıyor.

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...