4 bin çalışanı istifa eden Google, Pentagon’a desteğinden vazgeçmiyor

Share

Daha önce kıdemli mühendislerinde aralarında bulunduğu 3 bin 100 şirket çalışanın imzası bulunan mektupta, Google’ın savaşın içinde olmaması gerektiği bildirilmiş, Project Maven’ın iptal edilmesi gerektiğini mektupta bildiren çalışanlar Google’ın sadece ABD değil diğer ülkelerinde savaş teknolojilerine dair uygulamalar geliştirmemesi gerektiğini açıklamıştı.

Sundar Pichai’ye gönderilen açık mektupta, “Google’ın savaş işinde olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, Project Maven’ın iptal edilmesini, ne Google’ın ne de diğer yüklenici tarafların, savaş teknolojileri geliştirmeyeceğine dair açık bir politika uygulamasını ve yayınlamasını istiyoruz.” ifadesi yer almıştı.

Kullanıcıların güvenini savaş yanlısı bir tutum gözeterek sarsan Google’ın bunu yapmaması gerektiğini bildiren mektupta, “ahlaki ve etik sorumluluğunu” göz ardı edildiği belirtilmişti.

3 bin 100 kişi imzalı açık mektupta “Teknolojilerimizin ahlaki sorumluluklarını üçüncü taraflara yükleyemeyiz. Google’ın belirlenen kuralları bunu açıkça ortaya koyuyor. Kullanıcılarımızın her biri bize güveniyor. Bunu asla tehlikeye atmayın, asla. Bu teknolojiyi, ABD hükümetinin askeri gözetleme faaliyetlerine yardımcı olmak için kullanmak ve bunun neden olacağı potansiyel ölümcül sonuçlar kabul edilemez.” açıklamasında bulunulmuştu.

Şirket çalışanları, İHA’ların gelişiminde Google’ın yapay zeka kullanmasının markaya tamir edilemez biçimde zarar vereceğinden endişe duyduklarını kaydetti.

Google Cloud birimi üst düzey yöneticisi Diane Greene, herhangi bir silah ateşlemek, drone çalıştırmak ya da uçurmak için bu projenin kullanılmayacağını, “muharebe dışı amalar” için kullanılacağını bildirmişti.

Geri adım atmayan Google’ın üzerine 4 bin çalışanı toplu istifa etme kararı aldı.

Pentagon sözcüsü ise şu açıklamalarda bulundu;

“Pentagon ile paylaştığımız teknoloji, insan ve nesnelerin görüntülerini analiz etmek için kullanılıyor. Kesinlikle saldırı amacı taşıyan görevlerde kullanılmayacak. Makine öğreniminin askeri alanda kullanımı doğal olarak bir kaygı uyandırıyor. Bu önemli konuyu başta kurum içinde olmak üzere Pentagon’la da aktif olarak tartışıyoruz. Çünkü yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı konusunda mevcut hassasiyetleri gözeterek politikalar geliştiriyoruz”

4 bin işçisi istifade eden Google’ın ise Pentagon’a destek vermekten vazgeçmeyeceği açıklandı.

Ekonomi Haber

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...