Starbucks, ırkçılık vakalarına bir yenisi ekledi

Share

Starbucks, geçtiğimiz günlerde bir ırkçılık vakası ile gündeme gelmişti. ABD, Pennsylvania-Philadelphia’da iki siyahi hakkında gözaltı kararı aldırarak ırkçı bir tavır sergileyen Starbucks daha sonra özür dilemişti.

Philadelphia’da iki siyahi adam Starbucks’a gelerek üçüncü arkadaşlarını beklemeye başlamıştı. Mağaza müdürü tarafından müdürü “ya sipariş verin ya da dışarı çıkın” diye uyarıda bulunmuştu. Siparişi üçüncü arkadaşları da gelince vereceklerini bildiren iki siyahi adam dışarı çıkmayı reddetmişti. Bunun üzerine Starbucks müdürü polis çağırmıştı. Philadelphia polisine “özel mülkiyetin ihlali” gerekçesi ile başvuran müdür iki siyahinin gözaltına alınmasına sebep olmuştu.

Starbucks CEO’su Kevin Johnson durumun yanlış olduğunu vurgulayarak, “Durumu düzeltmek için elimizden geleni yapacağız. Müşterilerin çektiği videoyu izlemek çok zor ve buradaki eylemler Starbucks görevleri ve değerleri ile uyuşmuyor.” açıklamasında bulunmuştu.

İSMİ YERİNE “BEANER” YAZDI

Pedro isimli kişi Starbucks mağazasından bir mocha sipariş verdi. İsmini alan Starbucks çalışanı, kupada kişinin ismi yerine “beaner” yazdı.

California’nın La Canada Flintridge bölgesinde yaşanan olayda, Starbucks çalışanlarının bir kez daha ırkçılık eğitimi alması gerektiği kanıtlandı.

Beaner halk ağzında genellikle ABD’ye illegal yollardan gelen Meksikalılar için kullanılan bir aşağılama, hakaret tabiri.

Müşteri ise isminin yerine “beaner” yazılmasının bir kaza olmadığını kahvesi hazır olduğunda ismi ile çağrıldığını belirtti.

Pedro, Starbucks mağazasının kendisine 50 dolarlık bir hediye çeki vermek istemesine rağmen bu öneriyi reddettiğini yapılan şeyin tam anlamıyla bir aşağılama olduğunu belirtti.

Starbucks tarafından “Bu, müşterilerimizin yaşamasını istediğim bir deneyim değil. Kendisinden affetmesini istedik ve durumu düzeltmek için çalışıyoruz. Olayın bir daha gerçekleşmemesi için de hadiseyi araştırıyoruz.” açıklaması yapıldı.

IRKÇILIK EĞİTİMİ VERİLECEK

29 Mayıs Salı günü öğleden sonra ABD’de bulunan 8 binden fazla şubesini kapatacağını bildiren Starbucks, “ırkçılık ön yargısı” eğitimi vereceğini bildirmişti. 175 binden fazla çalışanı kapsayan eğitimde “mağazalarda ayrımcılığı önleyici ırkçılık ön yargısı eğitimi” verileek.

Starbucks Üst Yöneticisi (CEO) Kevin Johnson, “Son birkaç günü Philadelphia halkını dinleyerek, neleri yanlış yaptığımızı ve bunları düzeltmek için neler yapmamız gerektiğini öğrenerek geçirdim.” açıklamasında bulunmuştu.

Ekonomi Haber

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...