Kurlar, cep telefonu fiyatlarına yüzde 20 artış getirecek

Share

Döviz kurlarının rekor seviyelere ulaşması, cep telefonu fiyatlarında yüzde 20 oranında zam etkisi oluşturacak. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Turnacı, sektörün tamamının ithalatçı olduğunu ve kurdaki yükselişten olumsuz etkilendiklerini belirtti.

Dolardaki artışın belli bir noktaya kadar tüketiciye yansıtmamaya çalıştıklarını bildiren Turnacı, perakende mağazaları da bu süreçte zam yapmadığını ama gelinen bu noktada ithalattaki kur seviyelerinin çok olumsuz olduğunu mecburen zam yapmak zorunda kaldıklarını ve bu zammında yüzde 20 seviyesinde olacağını açıkladı.

Cep telefonu parçalarının Uzakdoğu pazarından dolarla ithal edildiğinin altını çizen Turnacı, buradaki arkadaşların da maliyetleri artacağı için bunun fiyatlara yansıtılacağını ve dolayısıyla hem 2’nci el pazarında fiyatların yükseleceğini hem de tamir ve servis ücretlerinde bir artış yaşanacağını vurguladı.

Turnacı, cep telefonunun lüks olmadığını ve uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) haksız olduğunu bildirerek, kurun bu seviyedeyken satışların daha da düşüp pazarı daralacağını, akaryakıtta kur nedeniyle yeni bir ÖTV modeline gidildiğini hatırlatarak aynı modelin uygulanmasını talep edeceklerini aksi takdirde çok sayıda istihdam kaybı olacağını ifade etti.

Ekonomi Haber

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...