‘Mükemmel prenses’ algısından çok sıkıldık!

Share

Tarihi aşk romanlarında kadın kahraman rolünde mükemmel kontesler, düşesler vardır. Tenleri pamuk gibi, ciltleri kusursuz, kaşları yay gibi, yaşları muhakkak 20’lerinin başında, eli erkek eline değmemiş masumlukta güzel genç kızlar layık görülür bu üst mertebeli rollere. Saçları ipek olarak tasvir edilir, gözleri muhakkak mavi ya da yeşildir, fizikleri olağanüstüdür. İngiliz aristokrasisi işte yıllar yılı hem kendi veliahtlarına hem de dışarıya karşı bu imajı tek tek dantel gibi işlemiştir.

Meghan Markle’ın kraliyet ailesine katılımı ile bunun aslında ne büyük bir ikiyüzlülük olduğunu anlamış bulunuyoruz. Kitaplarda ve yazılı olmayan kraliyet kurallarında bahsedilen gibi biri değil Meghan. Asil bir aileye mensup değil, ne teni pamuk kadar beyaz ne de 20’lerinin başında. Üstelik bir evlilik yapmış ve o evliliği eski defterlerin arasına kaldırmış. Yoluna ise Prens Harry’nin eşi olarak devam etmeyi seçmiş.

Dahası meşhur biri. Amerikalı güzel bir oyuncu. Yıllar yılı Suits dizisindeki Rachel Zane rolü ile hayranlığımızı kazanmış, popüler bir kadın karakter.

Şimdilerde ise o artık bir düşes.

Düğün gününde gelinliğinin çok sade, üzerine fazlaca büyük, saçının standartların üzerinde dağınık olması ile eleştirilen bir düşes. İnsanlar ona ‘Bu bir kraliyet düğünü, Tanrım!’ diye tepki gösteriyorlar. Çünkü o bir düşes, sorumlulukları var. Saçı her zaman düzgün olmalı, üzerindeki kıyafetler asla kırışmamalı! Dahası mümkünse hiç evlenmemiş olmalı ve ten rengi de siyaha çalmamalı!

Ä°lgili resim

Meghan Markle’ın bu kadar eleştirilmesinin nedeni insanların onu hayallerindeki prenses ile bağdaştıramamaları. Oysaki bu haberi duyduğumuz anda ‘modern bir peri masalı’ olarak rağbet görmüştü biz sıradan insanlar tarafından. Ne ara fikrimiz 180 derece değişti de bu kadını hakaretlerimizle incitmeye çalışmaktan zevk alır olduk?

Demek ki neymiş cinsiyetçilik, ırkçılık, hemcinslerimize karşı aşırı kabalık ve kıskançlık derin uykusundan uyanmak için fırsat kolluyormuş.

Kendilerini tam donanımlı birer jüri üyesi ilan edenlere inat biz Meghan Markle’ın yüzündeki gülümsemeyi, doğal zarafetini, eğlenceli halini ve içindeki doğal prensesi seviyoruz. Ön yargıları yıkmakla kalmayıp bir de yakıp küle çeviren Sussex Düşesi’ni ayakta alkışlıyoruz.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...