Tesla, otomatik pilot modunda kaza yaptı

Share

Son günlerde örnekleri artan otonom araç kazası vakalarına, Tesla model araç da eklendi. Tesla, otopilot modda çalışırken bir polis aracına çarptı.

Otonom araç kazası yaralanmalar ile sonuçlandı

Kaliforniya’da gerçekleşen otonom araç kazasında, Tesla model araç otopilot modundayken park halinde duran bir polis aracına çarptı. Küçük yaralanmaların yaşandığı kazada, polis aracının içinde görevlinin bulunmaması büyük bir şans oldu.

Polis Sgt. Jim Cota kazayla ilgili olarak, Tesla model başka bir lüks elektrikli otomobilin yaklaşık 1 yıl önce neredeyse aynı noktada kaza yaptığını söyledi. Ayrıca bu kazanın araç otopilot konumundayken gerçekleştiğini belirtti.

Bu kaza sonrasında Tesla’nın otopilot sisteminde ayrıntılı incelemeler yapması gerekiyor. Ancak Tesla, bu konuda sürücüleri defalarca uyarmıştı. Tesla’nın otopilot sistemi tıpkı tam otonom araçlarda olduğu gibi sürücüsüz seyahati mümkün kılıyor ancak olası bir sistem uyarısında sürücünün kontrolü geri alması gerekiyor. Ayrıca kontrolü alma sorumluluğunun sürücülere ait olduğunu belirtmişti.

Daha otopilot modunun kaza riskini yüzde 40 azalttığını belirten Tesla, bazı çevreler tarafından eleştiriler alıyor. Bloomberg bu konuda Tesla’nın Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi verilerinin tam olarak doğru olduğunu iddia etmişti. Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü’nün bir başka çalışması da yüzde 40 değil, yüzde 13 oranında azalma yaşandığını ortaya çıkarmıştı. Şirketin CEO’su Elon Musk, bu haberlerin ardından otopilot güvenlik verilerini düzenli olarak yayınlamayı taahhüt etti.

Geliştiriciler otonom araçların, insan tarafından yönlendirilenlerden daha güvenli olacağını söylese de son günlerde otonom araç kazası haberlerinde artış yaşanmaya başladı. Nisan ayında Uber’in karıştığı ölümlü trafik kazası sonrasında yapılan anketlerde, katılımcılarının yüzde 73’ünün sürücüsüz araçlara güvenmediği ortaya çıkmıştı.

Elon Musk, 2019 yılının başlarında, Tesla model araçların Türkiye’de resmi olarak satışına başlanacağını duyurmuştu.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...