Danimarkalıların Mutluluk Sırrı – Meik Wiking Hygge

Share

Günümüzde herhangi biriyle konuştuğunuzda iki kelimeden biri strestir. Hayatın hızlanması ile stres de hayatımızın en güzel köşesinde yer aldı. Hayatımızın en güzel köşesinde istemeyeceğimiz bir duyguya neden yer verelim ki?

İşte bu kitap da Danimarkalıların neden mutlu olduğunu nasıl stressiz bir yaşama sahip olduklarını okuyoruz.

Sırları Hygge. (Hügge diye okunuyor.) “Onu telaffuz etmezsiniz, hissedersiniz. Bununla birlikte hyyge’nin yazılış ve söyleniş kısmı kolay. Zor olan, onun tam olarak ne olduğunu açıklama kısmı. Samimi bir ortamı yaratma sanatı, ruhsal rahatlık ve hiçbir sıkıntının olmamasından tutun, huzur veren şeylerin varlığından zevk alma, huzurlu birliktelik ve kişisel favorim olan mum ışığında kakaoya kadar pek çok şeye hygge denmiştir.”

Hygge, sizi mutlu eden kişilerin, yerlerin veya hobilerin birleşmesi ile oluşan bir duygu. İşte bu duygu Danimarkalıların hayatının en büyük parçası. İş çıkışı, iş yerleri özellikle de evleri tam hyggelit. (yani hygge ortamının yaratılması anlamına geliyor.)

“Hygge eşyalardan ziyade ortam ve deneyimle, sevdiğimiz insanlarla birlikte olmakla ilgilidir. Evde olma hissidir. Güvende, koruma altında olduğumuzu hissetmek ve gardımızın düşmesine izin vermektir. Hayattaki ufak tefek ya da önemli konular hakkında derin konuşmalar yapabilir ya da birlikte sessizce oturarak huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Veya tek başınıza içtiğiniz bir fincan çaydan keyif alabilirsiniz.”

Hygge öznel bir duygu. Kimisi gezmekten mutlu olurken kimisi de uyumaktan mutlu olabilir. Hygge’nin amacı mutluluğu hissetmeniz ile ilgili. Bu mutluluğu fazla para ile sağlamak zorunda değilsiniz. Özellikle de tüketim çağında sadece almak sizi mutlu etmiyor. Üretmek ise size aitlik duygusu yaratarak güven duygunuzu vücudunuza yayıyor. Örnek vermem gerekirse dışarıdan yemek yediğinizde hissettiğiniz duygu ile kendi yaptığınız yemeği yerken ki hissettiğiniz duygu aynı değil.

Ben bu kitabı okuduktan sonra beni mutlu eden duyguların, neler yapmaktan keyif aldığımı kafamda düşündüm. Stresli olduğumda ya da üzgün olduğumda mutlu olacağım şeyleri yaptım ve biraz da olsa bu stresi azalttığını hissettim. Mutsuz hissettiğinizde eline alıp tekrar tekrar okuyacağınız baş ucu kitabı. Kitabın içindeki fotoğraflar sizi başka dünyalara götürüyor. Mutluğun fotoğrafları.

Cemal Süreya’nın dediği gibi “Hayat kısa, kuşlar uçuyor.” Bu hayat bir kere geliyoruz ve sizi mutlu edecek şeyleri en kısa sürede bulmanız dileğim ile.

“Hayatta en güzel şeyler bedavadır.”

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporuna göre, “Temel yaşam standartları mutluluk için gerekli olmakla birlikte, temel koşullar sağlandıktan sonra mutluluk, gelirden ziyade insan ilişkilerinin kalitesiyle ilişkilidir.”.

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...