İnsanların zeka seviyesi giderek düşüyor

Share

Norveçli bilim insanları, uzun zamandır şüphelenilen bir konu hakkında sonunda kanıtlar bulmuş durumda. İnsanlığın zeka seviyesi her geçen gün geri gidiyor yani başka bir deyişle maalesef aptallaşıyoruz!

Bilim, insanoğlunun zeka seviyesi düşüyor diyor!

Ragnar Frisch Ekonomik Araştırma Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Bernt Bratsberg ve Ole Rogeberg adlı araştırmacılar, Proceedings of the National Academy of Sciences adlı yayındaki “Flynn Etkisi ve geri çevrilmesi çevresel nedenlerden kaynaklanmaktadır” başlıklı makaleleri ile insanlığı tehdit eden önemli bir konuya işaret ediyor.

Araştırmaya göre, insanların IQ puanları 1970’li yıllardan beri istikrarlı bir şekilde düşüş eğilimi gösteriyor. Çalışmada, 1970’ten 2009’a kadar Norveç’te zorunlu askerlik hizmetine giren genç erkeklerden alınan 730 bin IQ testi sonucu analiz edilmiş. Buna göre puanlar kuşak başına ortalama 7 puan azalma göstermiş ve IQ’nun sözde “Flynn Etkisi” tersine döndü. IQ’nun 20. yüzyılın ilk bölümünde ise yükselme gösterdiği belirtiliyor.

Gerilemenin sebebi olarak çevresel faktörlerin altı çiziliyor. Araştırmacılar aileler arasında tutarlı eğilimler bulamamalarından dolayı; Bratsberg ve Rogeberg ebeveyn eğitimi, aile boyutu, artan göç ve genetik gibi faktörleri önemli nedenler olarak kabul ediyor. Kısacası, entelektüel zeka konusunda sıkıntılar baş gösteriyor.

Günümüzdeki matematik ve dil öğrenimindeki yeni tekniklerin de düşüşün sebebi olabileceği düşünülüyor. Ek olarak, insanların kitap okumak yerine teknolojik cihazlar ile çok fazla vakit geçirmesi de öne çıkartılıyor.

Geçmişte telefon numaralarını bile aklımızda tutarken, artık akıllı telefonların bunu bizim yerimize yapması bile en küçük şeyleri bile tamamen teknolojiye emanet ediyor olmamızın göstergeleri arasında diyebiliriz. Yoksa yapay zekayı daha da zeki hale getirmeye çalışırken insanlığın zekasını hiçe mi sayıyoruz? Bizim yerimize yapay zeka mı düşünecek?

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...