Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması onaylandı

Share

Türkiye’nin, sahip olduğu yetenekleri ile savaş uçaklarının geldiği noktayı tüm dünyaya kanıtlayan ilk F-35 savaş uçağını teslim almasına günler kala, Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması için ilk onay verildi.

ABD Senatosu, Savunma Bakanlığı’na gelecek yıl 716 milyar dolar ayrılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarının bizi ilgilendiren kısmı, Türkiye’ye yüz adet F-35 satışı yapılmasının engellenmesi gerektiğinin belirtildiği bölüm oldu.

Türkiye’ye F-35 satışlarının durdurulması talebine gerekçe olarak, Rusya’dan S-400 savunma hava savunma sistemleri almamızdan endişe duyulduğu ve bazı Amerikan vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanması gösteriliyor.

ABD Senatosu: Türkiye’ye F-35 satışı durdurulsun

Tasarıda sadece F-35’in satışının engellenmesi istenmiyor. Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, F-16 parçaları, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterler listede yer alan diğer askeri araçlar arasında.

10’a karşı 85 oyla kabul edilen tasarı, Trump’ın onayına sunulacak. Tasarının kabulü ile birlikte Türkiye için 60 günlük bir süreç başladı. Bu süreçte Amerikan Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ortak bir rapor hazırlayacak.

Türkiye ve ABD ilişkilerinin masaya yatırılacağı bu rapor tamamlanana kadar, Türkiye’ye Savunma Bakanlığı tarafından silah aktarımı yapılmayacak. Türkiye’nin iki F-35 için Lockheed Martin tesislerinde yapılacak teslimat törenine iki gün kalması ( 21 Haziran ) birçok soru işaretine neden oldu.

Bu nihai bir karar değil, ancak yukarıda belirttiğimiz gibi kabul edilen tasarıya göre, F-35 savaş uçakları, Türkiye’nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescili halinde teslim edilebilecek. Tasarının kabul edilmesinin ardından ilk açıklamalar Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Başbakan: Tebdirimizi alıyoruz, Türkiye alternatifsiz değil

Türkiye’nin alternatifsiz olmadığını söyleyen Binali Yıldırım, “Kendi tedbirimizi alıyoruz. Savunma sanayinde milli ve yerliliğe hız verdik. Ambargo, savunmada zafiyete neden olmaz. Esef verici, stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Teslimat 21 Haziran’da gerçekleşecek!
Teslimatların 21 Haziran’da gerçekleşeceğini hatılatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise şu ifadelere yer verdi;

“Alışmışlar istedikleri zaman silah verecekler, Türkiye fazla uzağa gitmesin, Rusya’dan alırsan yaptırım uygularım… 16 yıldır bu durum değişti. Sen Patriot sattın mı bana? Hayır. Param var, sen satmak istemedin, şimdi yeni savunma sistemleri alacağım. Satmadın, ben kimden alacağım?

Ülkemi savunmak için ihtiyacım var. Birlikte karar verelim, ama samimi olalım. Amerika’nın da bunu anlaması lazım. Türkiye önemli bir müttefik. S-400 alırken de müttefiklerimizin düşman olarak tanınmasına gerek yok. Bunu bahane ederek, satmamak gibi eylemlere hiç gerek yok. 21 Haziran’da F-35’lerin ilk teslimi için tören yapılacak.”

Kokpit Aero, Shiftdelete

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...