Akıllı telefonlar araba anahtarı olacak

Share

İlerleyen teknoloji ile otomobillerde ciddi değişikliklere uğradı. Sıradaki değişim ise anahtarlarda oluyor. Yapılan çalışmalara göre artık araba anahtarları yerini akıllı telefonlarımıza bırakacak. İşte dijital anahtar hakkındaki gelişmeler.

Mirrorlink’in de geliştiricisi olan The Car Connectivity Consortium (CCC – Otomobil Bağlantı Konsorsiyumu) oldukça önemli bir yenilikle daha gündemde. İlerleyen teknolojiden nasibini alan otomobiller, anahtarsız giriş ve çalıştırma olayını farklı bir boyuta taşımak üzere.

Anahtar kavramını değiştirme yolunda ilk adımları atan Tesla Model 3 bir kartla geliyordu. CCC tarafından geliştirilen yeni teknoloji sayesinde buna bile gerek kalmayacak. NFC ile çalışan bu sisteme göre akıllı telefonunuz üzerinden aracınıza giriş yapabilmek için kapıları açacak, kapıları kilitleyecek veya motoru çalıştırabileceksiniz.

Bu projenin geliştirilmesinde Audi, BMW, General Motors, Hyundai, Volkswagen gibi otomobil üreticilerinin yanı sıra Apple, LG Electronics, Samsung, NXP ve Qualcomm gibi teknoloji üreten markalarda yer alıyor.

Dijital anahtar olarak isimlendirilen bu sistemle böylece anahtar taşıma devri sona erecek. Dilediğiniz taktirde bir yakınınıza yada valeye gönderebileceğiniz bu anahtarla istediğiniz kısıtlamaları yapmakta mümkün olacak.

Dijital anahtar için henüz bir tarih verilmemiş olsa da yakın zamanda çalışmaların biteceği ve ilk somut adımların atılmaya başlanacağı söyleniyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...