Test: ‘An’ı nasıl yaşıyorsunuz?

Share

Şimdiki zamanda yaşama şekliniz hangisi? Size getirdiği avantajlar ve dezavantajlar neler? İşte size bu alandaki yeteneklerinizi gösterecek ve en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlayacak bir test.

Nasıl yapılır?

10 soruyla şimdiki zamanı yaşama şekliniz üzerine düşünmeye davet ediyoruz sizleri. Her soru için, seçeneklerden bir yanıt seçin. Tabii ki ‘doğru‘ ya da ‘yanlış‘ cevap bulunmuyor. Bu sebeple çok düşünmeden yanıt verin. İlk izleniminize güvenin ve unutmayın ki yanıtlarda ne kadar samimi olursanız, sonuçlar kendi üzerinize düşünmeniz için o kadar ilginç ve güvenilir olacak.

SONUCUNUZU HESAPLAYIN:

 

Test üç olası profil etrafında oluşturuldu:

*A‘lar şimdiki anda varlığınızın yoğun ve derin olduğunu öne sürüyor. Önemli olduğunu düşündüğünüz noktalara odaklanıyorsunuz.

*B‘ler şimdiki anda varlığınızın açık ve çok yönlü olduğuna işaret ediyor. Sizi çevreleyen her şeye dikkatinizi yöneltiyorsunuz.

*C‘ler sizi sağduyulu kişiler kategorisiyle ilişkilendiriyor. Şu andaki varlığınız analiz, kontrol ve uzmanlık üzerine kurulu. Tabii ki kendinizi bu üç profilin her birinde biraz bulabilirsiniz, ancak çoğu zaman aralarından bir profil daha baskın çıkar ve içsel otomatik mekanizmalarınızın yönlendirdiği genel stilinize karşılık gelir.

8 veya daha fazla A, B, C: Bu profil size tam olarak uyuyor.

4-7 arası A, B, C: Bu profil size kısmen uyuyor.

3 veya daha az A, B, C: Bu profil size uymuyor veya çok az uyuyor.

Her zaman olduğu gibi, önemli olan sadece testte elde ettiğiniz sonuç değil. Yanıtlarken aklınıza gelebilecek içsel sorular da bir o kadar anlamlı.

A’LAR ÇOĞUNLUKTAYSA

Var olmak: Andaki derinlik.

Özümsemek… Sizin için şimdiki anı yaşamak; ona teslim olmak, onunla birleşmek ve bütünüyle kabul etmekle eşdeğer. Akışa izin veriyorsunuz. Günlük yaşamınızda işlere sırasıyla ama yoğun, sakin ve tamamen odaklanmaktan hoşlanıyorsunuz. Yürümek, izlemek, dinlemek, yemek yapmak, yemek… Bunların hepsini samimiyetle yapıyorsunuz; derin ve tam anlamıyla; başka bir şeyi düşünerek, saate bakarak, müzik dinleyerek veya telefonda konuşarak değil. Yumuşak ve acelesiz bir şekilde, her mümkün olduğunda kendinizi yaşadığınız anda bulabiliyorsunuz.

Avantajları: Anda gerçek bir mevcudiyetiniz var, hatta görünüşte en önemsiz ve dikkate değer görünmeyenler de bile. Dünyayla ve gizli derinlikleriyle bağlantı halindesiniz. Etrafınızdaki insanlaraysa dinleme ve empatiyle bağlısınız. Kendinizle olan ilişkiniz açık görü, duygusal sakinlik, kendini anlama ve kabullenme üzerine kurulu. Bütün bunlar düzenli bir çabanın sonucu.

Dezavantajları: Hızlı çözüm bulmaya ve eyleme fazla önem veren çevreler tarafından biraz garip algılanabilirsiniz. Geride duruyor olmanız; mesafe, ilgisizlik veya bağlılık eksikliği olarak algılanabilir. Sessizliğinizin, devamsızlıklarınızın, içinize dönme anlarınızın nedenlerine dair çevrenize güvence vermeyi unutmayın. Tefekkür ihtiyacınızı doğru şekilde anlatın: Öze varmaktan zevk almak, durmadan hareket yerine sakinlik ve durgunluğu tercih etmek, toplumu reddetmek ve kaçmaktan ziyade yalnızlıkta mutlu olmak.

İpucu: Görünüşe bakılırsa, mevcut anı yaşamayı biliyorsunuz. Özellikle eğlence ve dikkat dağınıklığının hüküm sürdüğü çağımızda, şu anda kalabilmek büyük beceri. Ancak yeni gerçeklikler keşfetmeyi unutmayın, o anda var olmanın zevkini çeşitlendirmeyi deneyin. Deneyimlerinizi sınırlamayın, bilinç ışığınızı gideceğiniz yere götürün ve sadece buna uygun deneyimler bağlamında düşünmeyin; sessiz bir yerde değil, her yerde ve her an düşünebilir, gözlemleyebilir ve anı özümseyebilirsiniz.

B’LER ÇOĞUNLUKTAYSA

Açık olmak: Andaki zenginlik.

Büyümek… Sizin için şimdiki an bir hissiyat ve duygu sonsuzluğu. Doyasıya yaşamak, şu ana kendinizi bütün kalbinizle açmak anlamına geliyor. Günlük hayatta merak ve açıklık adeta sizin yakıtınız. Hayatın size sunduğu hazinelere dair keskin bir farkındalığa sahipsiniz. Nerede olursanız olun, beyniniz ve hisleriniz birçok işi aynı anda yapabiliyor. Aynı anda arkadaşınızla konuşabilir, gökyüzünü izleyebilir, çevrenizdeki kişilerin konuşmalarına kulak misafiri olabilir ve bu küçük anın mutluluğunu hissedebilirsiniz. Bütün bu lezzetler size zevk veriyor, varoluş ve hissiyat açlığınızı doyuruyor.

Avantajları: Kendinizi günden güne zenginleştirme yeteneğiniz sayesinde geçen zaman sizi büyütüyor ve endişelenmiyorsunuz. Dünyanın bütün güzelliklerine karşı hassassınız ve başkalarına da bunları keşfettirme becerisine sahipsiniz. Size tanıdık olmayan şeyler için merak ve hoşgörü sahibisiniz. Güven de duyuyorsunuz; kendinizi şimdiki zamanın akışına bırakma endişesi yaşamıyor ya da kontrol isteği duymadan teslim olabiliyorsunuz.

Dezavantajları: Dikkat dağınıklığı ve keyif arayışı. Günlük yaşamınızda adeta oyuncak mağazasındaki bir çocuk gibi, bir aktiviteden diğerine geçme riskiniz var. Şimdiki an çok parçalı olursa, yoksullaşarak sonlanır. Keşfetme ve açık olma yeteneklerine zaten sahipsiniz, bunu zenginleştirmek için derinleşme ve odaklanmayı da ekleyin.

İpucu: Hayatın size sunduğu çok sayıda olasılık arasından seçmeyi, elemeyi ve bazılarından vazgeçmeyi deneyin. Kabul etmek ve seçmek, kollarınızı açmak ve kapamak, tanımak ve ayrılmak için zamanı daha iyi ayırt edin.

C’LER ÇOĞUNLUKTAYSA

Berrak görmek: Andaki hakimiyet. Eyleme geçmek… Şimdiki anı anlamak ve açığa kavuşturmak, onun kontrolünde ve ona sadık kalmak sizin için bir zevk! Bizler sadece hisli varlıklar değiliz; zeka ve analiz de bizi insan yapan yeteneklerimiz. Bütün zekamız uyanık olmadan nasıl şimdiki zamanda kalınabilir ki?

Günlük hayattaki anı yaşama tarzınızda kontrol etme arzunuz öne çıkıyor. İşte, sporda, sanatta… Eyleme odaklanmayı çok seviyorsunuz ve bu size zihninizin oradan oraya dolaştığı hareketsiz meditasyonlardan daha kolay geliyor. Bir çeşit aktif meditasyon yaptığınız, eylemlerin tam farkındalığında olduğunuz söylenebilir. Kendinizi hayatta bir sörfçü gibi görüyorsunuz. Dalga, sörf tahtası ve bedenden gelen hissiyatta tamamen mevcutsunuz ve dikkat dağılırsa düşme riski olduğunun farkındasınız. Dolayısıyla şimdiki andaki varlığınızda hep gizli bir gerilim var. Gözlemliyorsunuz, kontrol ediyorsunuz, dersler çıkarıyorsunuz.

Avantajları: Berrak görüş ve verimlilik. Şimdiki andaki rahatlığınız aktif bir tavrın, etrafınızla uyum sağlamaya yönelik bir aklın meyvesi. Nadiren hazırlıksız yakalanıyorsunuz ve gafil avlanıyorsunuz.

Dezavantajları: Olayları öngörme eğilimindesiniz. Bu sebeple durumun kontrolüne sahip olmadığınızda endişeleniyorsunuz. Her şeyi her zaman kontrol etmek mümkün değildir. Aksi takdirde, yarattığınız veya sebep olduklarınız üzerinde spontanelik kaybı yaşar ve mantığın duyguların önüne geçme riski altına girersiniz.

İpucu: Tabii ki sır, akışına bırakma sanatında. Bunu normal tarzınızın yerine geçen değil, onu dengeleyecek ve genişletmeyi amaçlayan bir ilaç gibi ele alabilirsiniz. Tesadüfe, düzensizliğe, doğaçlamaya, hatalara, sürprizlere güvenin. Engeller karşısında tolerans gösterin. Sonuç olarak her şeyi kontrol etmemenin bizi zenginleştireceğini ve büyüteceğini anlamak önem taşıyor.

psychologies.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...