Opportunity, Mars’ta kayboldu

Share

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Mars keşif aracı Opportunity ile haftalar evvel irtibat kesilmiş ve bu gelişmeye gerekçe olarak Mars’ta başlayan sık toz fırtınası gösterilmişti. Ancak aradan geçen haftalara karşın Mars aracından halen sinyal alınamıyor.

NASA’dan Uygulanan açıklamada, uçuş kontrolörlerinin, devasa toz fırtınasının yayıldığı gezegende görevli Opportunity’den haftalardır bildirim alamadığı kaydedildi. Mars’ta Mayıs ayının sonundan bu yana tesirli olan toz fırtınasının büyüyerek şu anda kızıl seyyarenin 4’te 1’ini kapladığı belirtiliyor. Kontrolörler, Opportunity ile bataryasının yeniden dolması için lüzumlu güneş ışığını görene kadar temas kurulamayabileceğini, bunun günlerce sürebileceğini anlatım ediyor.

NASA, Bataryalarını sarj edemeyen Opportunity’nin düşük zor moduna geçiş yaptığını düşünüyor. Feza aracı, kış uykusu (hibernation) ismi verilen bu moddayken gününü çoğunlukla uykuda geçiriyor. Sonrasında ise vakit vakit uykusundan uyanıp zor durumunu denetim ediyor ve bataryaları hala sarj olmamışsa tekrar uyku moduna arka dönüyor.

Hürriyet

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...