Airbus Beluga XL ilk uçuşunu yaptı

Share

Yolcu uçağı denilince ilk akla gelen firmalardan birisi olan Airbus‘ın, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Beluga XL gökyüzü ile buluştu. Ancak, bir yolcu uçağı olmayan Beluga XL’ın, farklı bir amaç için geliştirildiği tasarımından anlaşılıyor.

Avrupalı uçak üreticisi, Beluga olarak adlandırdığı bu uçakları, dünyanın farklı noktalarında üretilen uçak parçalarını fabrikaya getirmek için kullanıyor. 1996 yılından bu yana hizmet veren A300-600ST’nin yerini alacak olan Beluga XL, Airbus A330-200 baz alınarak geliştirilirken modeli, A330-743L olarak açıklandı.

Airbus Beluga XL ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Mevcut Beluga uçaklarına kıyasla 6 ton daha fazla taşıma kapasitesi sunmasına rağmen daha az yakıt tüketen uçağın modeli, A330-700L olarak açıklandı. Uçak önceki modellere kıyasla 3 metre uzun ve 1 metre geniş taşıma alanına sahip.

Airbus Beluga XL

Böylece tek seferde iki adet Airbus A350 kanadını taşıyabilen uçak, bugün Toulouse’dan yerel saat ile 10.30’da havalanarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Rolls-Royce Trent 700 motorlardan güç alan uçak, 53 ton taşıma kapasitesine sahip. Maksimum kalkış ağırlığı 227 ton olan uçağın boş ağırlığı 125 ton. Uçak maksimum yük ile havalandığında 4074 km yani 2532 mil menzile sahip.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...