Minicik bir akıllı telefon: Minima

Share

Giderek büyüyen akıllı telefonların yerine küçültülmüş, minimal telefon tasarımları sık sık karşımıza çıkıyor. Akıllı telefonların hayatımızı ele geçirmesine karşı bir hareket olarak yorumlanabilecek bu trend; sadeleşme akımıyla da paralel. Zanco tiny t1; akıllı telefonumuzun yanında kullanabileceğimiz ek bir minik telefon olarak ilgi çeken bir tasarıma sahipti. Fransız tasarımcı Pierrick Romeuf’un Minima isimli tasarımı ise minyatür boyutta bir akıllı telefon.

Günümüz dünyasında telefonlarımız; mesajlara yanıt vermek, trafiğe bakmak, yol bulmak gibi konularda büyük yardım sağlıyor. Ancak pek çok insan için sürekli bağlantıda olmak, yemekte, buluşmada ellerde telefon olması fazlasıyla özel alana girmek anlamına geliyor. Bu insanlar için hayata daha az müdahale eden, daha sade ama işlevsel bir cihaz çok daha tercih edilesi. Bazı üreticiler bu ihtiyaca yanıt vermek için boyutları küçültmek adına bazı özelliklerden vaz geçmeyi denese de bu da cihazın işlevselliğini azaltan bir sonuca yol açıyor.

Sadece 3 inçlik bir ekrana sahip olan Minima; bir konsept telefon. Bir akıllı telefonun tüm ana işlevlerine sahip, rahat bir klavye sunuyor ve cebe rahatlıkla sığıyor. İnsana rahatsızlık vermeyen küçük ama işlevsel tasarımıyla, günümüz için ideal bir iletişim aracı olmayı amaçlıyor.

Tüm İşlevler Yan Düğmelere Taşınıyor
Oldukça şık görünümlü bir cihaz olan Minima’nın tasarımı ön kısımda gördüğümüz bütün düğmeleri yan taraflara taşıyarak ekranı daha sade ve rahat hale getiriyor. Yan taraftaki düğmeyi kaydırarak cihaz açılıyor, düğmelere basılarak saat görülebiliyor. Ayrıca Wi-Fi bağlantısı içerdiğinden internete yine bağlanabiliyorsunuz. Müzik dinlemek isteyenler için bu özellik de var. Küçük ekranı sayesinde düşük enerji harcayan ince bir pil içeriyor. Tüm bunların yanı sıra Minima, hibrid bir işletim sistemine sahip. Akıllı saatlerde kullanılan işletim sistemiyle akıllı telefonlarınkini bir araya getiriyor. 18:9 oranlı ekranıyla piyasadaki tüm uygulamalarla uyumlu.

Minima; bir akıllı telefonunun sahip olması gereken işlevi sorguluyor. Cebimizde ve hayatımızda işgal etmesi gerekenden daha büyük bir yer işgal eden akıllı telefonları; isminin de ima ettiği gibi daha minimal hale getiriyor. Boyutları bu kadar küçük olunca Minima ile akıllı telefon üzerinden film seyretmek ya da sosyal medyada uzun süreler geçirmek pek mümkün değil. Dolayısıyla Minima, akıllı telefonu kullanıcısının işine yarayan bir araç olarak konumluyor; sanal dünyaya bir kaçış ve dikkat dağıtacak bir cihaz olmaktan çıkarıyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...