6 adımda evde güneş yanığı tedavisi

Share

Tatilleri severiz ama sıcak kumlardan serin sulara atlarken birkaç şeyi göz ardı edebiliriz. Yaz tatillerinin korkulu rüyası güneş yanığı için evde neler yapılabilir? 6 adımda acılara veda edin!

1- Soğuk tutmak

Acıyı minimum seviyeye indirmek için soğuk duş alabilirsiniz. Yanık bölge üzerine gün içerisinde birkaç kez ıslak&soğuk şeyler örtebilirsiniz. Duş alırken suyun aşırı soğuk olmadığından emin olmalısınız; çünkü güneş yanığı oluştuğunda, cildinizin sıcaklığı kontrol edebilme yetisi azalır.

2- Su içmek

Günde 8-10 bardak su içerek kaybettiğiniz su miktarını geri kazanmalı, susuzluk ve halsizliğe karşı kendinizi korumaya almalısınız. Kahve, alkol ya da gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.

3- Nemlendirici kullanmak

Nemlendirici özellikteki krem ve losyonları, ıslak cilt üzerine uygulamalısınız. Böylece, nemlendirici daha da etkili olacak ve iyileşme daha da hızlanacaktır.

4- Doğru besinler

Zarar gören cildin iyileşmesi ve korunması için antioksidan açısından zengin besinlerden (örneğin böğürtlen, yaban mersini, çilek, erik, kuru erik, enginar, fasulye, pikan cevizi) faydalanabilirsiniz.

Blackberry eat woman ile ilgili görsel sonucu

5- Güneşten uzak durmak

Güneşten yanmış olan cilt, güneşin zararlı ışınlarına karşı çok daha korunmasız haldedir. Daha fazla risk almamak ve işleri kötüleştirmemek için güneşe mümkün olduğunca çıkmamalı, güneşe çıktığın zamanlarda ise koruyucu ürünlerden faydalanmalısınız.

6- Kabarcıklarla uğraşmamak

Güneş yanığı sonrası oluşan kabarcıkları patlatmak gibi bir çabaya asla girmemelisiniz; çünkü bu kabarcıklar, cildin kendi kendine iyileşmesinde önemli rol üstlenir. Eğer bu kabarcıklara dair aklınızda enfeksiyon riski şüphesi beliriyorsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Enfeksiyon belirtileri kızarıklık, acı, sarı görünümdür. Eğer bu gibi bir durumla daha önceleri de karşılaştıysanız, doktorunuza bu durumdan kesinlikle bahsetmelisiniz.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...