Yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması bu gece

Share

27 Temmuz tarihinde yüzyılın en uzun tam Ay tutulması gerçekleşecek. Kanlı Ay tutulması olarak adlandırılan bu gök olayı ülkemizden de gözlenebilecek.

Kanlı Ay tutulması Türkiye’den de gözlemlenecek

Tam 1 saat 43 dakika sürecek olan yüzyılın en uzun tam Ay tutulması ile uydumuz bakır kızıl renge dönüşecek. Tutulmanın Kanlı Ay olarak adlandırılmasının başlıca sebebi de zaten bu renk. Ay’ın Dünya’nın gölgesinde kalması ve Güneş’ten gelen ışınları alamaması sebebiyle oluşan tutulma olayı yine görsel bir şölen sunacak.

27 Temmuz gecesi gerçekleşecek olay olayda Dünya ve Mars da birbirine en yakın konumda olacak. Hatta Kızıl Gezegen oldukça parlak olarak görünebilecekken Jüpiter ve Satürn de gökyüzündeki yerini almış olacak.

Trakya bölgesinde tutulma Ay doğarken başlayacak. Diğer bölgelerin çoğunda da yine tutulma süreci Ay doğduktan sonra gerçekleşecek. İstanbul ilimizde saat 20:15 saatlerinde doğacak olan ayın parçalı tutulması 21:24, tam tutulması ise 22:30 saatlerinde başlayacak. Tutulma ortası ise saat 23:21’de gerçekleşecekken tam tutulma 00:13’te olacak. Parçalı tutulma 01:19’da sona erecek.

Tam ve parçalı ay tutulmaların toplam süresinin ise 3 saat 55 dakika süreceği hesaplanıyor. Ay, Dünya gölgesinde kalırken bile kızıl renk ile görülmeye devam edilebilecek.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...