İş hayatınıza zarar veren alışkanlıklar

Share

Ne istediğinizi açıkça ve net şekilde söylemezseniz istediğinizi elde edemezsiniz!

Kibar olmaya çalışırken lafı fazla uzatmak, cümlelerinizde tonlarca ünlem işareti kullanmak gibi ilk bakışta masum görünen ve birçok insanın iş yerinde alışkanlık haline getirdiği davranışlar kariyerinizi tehlikeye sokabilir. Hem şu anki ayın elemanı pozisyonunuzu elinizde tutmak hem de şirkette yükselebilmek için bu rehberi takip edin. Liderlik ve İletişim Koçu Peggy Klaus, “Kadınlar iş ortamında agresif ve antipatik görülmekten korktukları için daha pasif tavır takınıyorlar” diyor.

Maalesef çok iddialı olmamak iş ortaklarınıza güven vermezken fazla istekli davranmak amatörlük olarak etiketleniyor. Bu yazıda yer alan üç küçük alışkanlıktan kurtulmak sizi kariyeriniz için doğru bir yola sokacak.

Çekingen Cümleler Kurmak
“Çok yoğun olduğunu biliyorum ama eğer çok zahmet olmayacaksa ve işinize engel olmayacaksam bu öğleden sonra buluşmamız mümkün mü?” Patronunuza bir soru mu sormak istiyorsunuz? Lafı üstteki gibi uzatmayın. “Ne istediğinizi açıkça söylemezseniz istediğinizi elde edemezsiniz” diyor Klaus. Kadınlar, kendilerinden önce başkalarını düşünmeye programlandıkları için genelde bir ricada bulunmaları gerektiğinde utanıp sıkılıyorlar. Bu isteği olabildiğince dolaylı dile getiriyorlar. Ancak bu dil iş arkadaşlarınız tarafından yadırganabilir. Bu da sizin iş için yeterli olup olmadığınız konusunda şüphe oluşturur.

Fazla Heyecanlı E-Postalar Yazmak
“Hey!! Toplantımız için çok heyecanlıyım!! Yanımda ne getirmem gerektiğini lütfen bana haber verin!!!” Arkadaşınıza gecenin detaylarını aktarırken istediğiniz kadar ünlem işareti kullanabilirsiniz. Peki, işle alakalı mesajlar? Heyecanınızı biraz daha kendinize saklamalısınız. “Bir sürü insan e-postaları kısa telefon mesajından farksız görüyor” diyor Uzman Jacqueline Whitmore. “Halbuki her yazdığınız e-postayı patronunuz okuyacakmış gibi yazmalısınız.” Patronunuz bir milyon ünlem işaretini hoş karşılar mı? Büyük ihtimalle hayır. Sizin amatör ve çocuksu olduğunuzu düşünür ve sizi ciddiye almaz. İş arkadaşınıza tebrik mesajı göndermediğiniz sürece cümlelerinizin sonuna nokta koymaktan şaşmayın.

Her Şeye “Evet” Demek
“Tabii ki Aslı’nın doğum günü için kek pişiririm. Erken gelip dekorasyona da yardım etmemi ister misiniz?” Eğer kendinizi sürekli masalardan kahve fincanları toplarken veya iş arkadaşlarınızın doğum günü partilerini organize ederken buluyorsanız “ofis meleği” rolünü üzerinize almış olabilirsiniz.

“Kadınlar genelde iş arkadaşlarına yardımcı olmak amacıyla bu tarz işleri yapmaya gönüllü olurlar ama ofis meleği olmak ters tepebilir” uyarısını yapıyor Radical Candor: Be a Kickass Boss Without Losing Your Humanity/İnsanlığınızı Kaybetmeden Başarılı Bir Patron Olun kitabının yazarı Kim Scott. Bu işleri sürekli üstlenmeniz çok profesyonel görünmez. Aynı zamanda bunlar sizi asıl işinizi yapmaktan da alıkoyar.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...