Instagram’da aradığınız mutluluğu buldunuz mu?

Share

Instagram’a uzun süre bakamadığınız zaman kendinizi adeta hayattan kopmuş gibi mi hissediyorsunuz? Buna psikoloji literatüründe FOMO (Fear of Missing Out), yani “sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu” deniyor, bildiğiniz üzere.

Yapılan çalışmalara göre sosyal medya kullanıcısı genç yetişkinlerde görülme sıklığı yüzde 40’ın üzerine çıkmış durumda. Uzman Psikolog M. Bayram Ayaz, Sanal Bağımlılık kitabında son zamanlarda psikolojik bir hastalık olarak tanımlanan, herkesin yaptığından sürekli haberdar olma duygusunun depresyona yol açabildiğini anlatıyor.

Sosyal medyada paylaşılan içerikler sana keyif veriyor olabilir ama bunun gerçek bir insanla kurulan iletişimin yerini dolduramayacağını sakın unutmayın.

Gerçekten Mutlu Musunuz?
Mutluluk öğrenilen bir şey olabilir mi? Mutluluk ve kişilik ilişkisi üzerine çalışan Doç. Dr. Selda Koydemir, pek çok araştırmaya göre mutluluğu etkileyen kişilik özelliklerinden en baskın olanların dışadönük olma ve duygusal denge olduğunu söylüyor.

woman smarthphone instagram ile ilgili görsel sonucu

Dışadönük kişiler yaşamdan ve ilişkilerinden daha çok doyum alıyor. Dengeyi bulmakta zorlananlar ise stres
ve kaygıyla başa çıkmakta güçlük yaşıyor ve olumsuz düşünceler geliştirmeye eğilimli oluyor. Ancak Doç. Dr. Selda Koydemir, kişilik özelliklerini değiştirme hedefi koyarken dikkatli olmanız konusunda uyarıyor:

“Bunlar aynı zamanda bizi biz yapan özellikler. Her kişilik özelliğinin avantajları ve dezavantajları var. Öncelikle kim olduğunu kabul et ve kendinizi var olan özelliklerinizle sevin. Ancak daha iyi bir yaşam için bazı kişilik özelliklerinizi törpülemenin mümkün olduğunu da bilin.”

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...