11 Ağustos’ta parçalı Güneş tutulması var!

Share

27 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen yüzyılın en uzun tam Ay tutulması yani Kanlı Ay tutulması sonrasında, sıra şimdi de bir Güneş tutulmasında. İşte, 11 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleşecek olan parçalı Güneş tutulması hakkında detaylar.

2018’in üçüncü Güneş tutulması başta da belirttiğimiz gibi 11 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. İlk tutulmanın 15 Şubat ve ikinci tutulmanın ise 13 Temmuz tarihinde gerçekleştiğini not olarak düşelim.

Güneş tutulması, Dünya ile Güneş arasına Ay’ın girmesi ile gerçekleşmesi ile meydana geliyor. Parçalı tutulma ise, Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucu gerçekleşiyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi tarafından hazırlanan 2018 Gök Olayları Yıllığı ile bu yıl 3 Güneş ve 2 Ay tutulmasının gerçekleşeceği paylaşılmıştı. 11 Ağustos tarihindeki parçalı tutulma olayı ise bu yılın son tutulması olacak.

Maalesef bu gök olayı, bu defa ülkemizden gözlemlenemeyecek. Gözlemlenebilecek ülkeler ise; Grönland, İzlanda, Rusya ve Moğolistan, Kanada’nın kuzeyi ve Çin ile Kazakistan’ın büyük kısmı olacak. Ay tarafından Güneş’in yüzde 75’lik kısmının örtüleceği tutulma, 8:02 ile 11:30 saatleri arasında gerçekleşecek.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...