Google, iOS kullanıcılarını her şekilde takip ediyor

Share

Princeton’daki bilgisayar bilimi araştırmacıları tarafından toplanan verilere dayanan bir rapora göre, Google, iOS kullanıcılarının konum bilgilerini ve konum geçmişini izinleri dışında topluyor.

Raporda, iOS ve Android cihazlardaki bazı Google uygulamaları için Konum Servisleri kapatılsa dahi uygulamaların konum geçmişini saklamaya devam ettiği ortaya konuyor.

Google Haritalar gibi Google uygulamalarında kullanılabilen bir özellik olan Konum Geçmişi, bir zaman çizelgesinde ziyaret edilen yerlerin görüntülenmesini sağlıyor. Princeton araştırmacısı Gunnar Acar, Google hesabındaki Konum Geçmişi özelliğini kapatmasına rağmen cihazlarının ziyaret ettiği yerleri kaydetmeye devam ettiğini gördü.

iOS Google Konum Geçmişi

Konum Geçmişi özelliğinin kapatılmış olmasına rağmen bazı Google uygulamalarının bu ayarı göz ardı ederek zaman damgalı konum verilerini saklamaya devam ettiği görüldü. Princeton’un araştırması Android cihazlara odaklı olsa da bağımsız testlere göre, uygulamaların iOS’da da aynı şekilde çalıştığı doğrulandı.

Google’ın konum verilerini toplama şekli son derece kafa karıştırıcı ve kullanıcıyı yanıltıcı olduğu için şirketin bundan açıkça faydalandığı görülüyor. Google’a göre, kullanıcıların iOS ve Android cihazlarındaki tüm konum verilerinin bir Google hesabına kaydedilmesini önlemek için varsayılan olarak etkinleştirilen bir ayar olan Web ve Uygulama Etkinliği’ni kapatmaları gerekiyor.

Konum Geçmişi özelliği kapatıldığında “Web ve Uygulama Etkinliği” özelliğinin etkin kalması Google’ın yerleşik zaman çizelgesine konum hareketlerini eklemesini önlüyor, ancak Google’ın diğer konum bilgilerini toplamasını engellemiyor.

Google tarafından toplanan bu konum verileri myactivity.google.com adresinde bulunabilir, ancak bu bilgiler genellikle konum bilgisi ile ilgisi olmayan farklı başlıklar altında tutuluyor.

Google’ın bu yaptığı yasa dışı değil, ancak konum verileri politikalarını kafa karıştırıcı bir şekilde yapılandırılmış olması kullanıcıların farkında olmadan konum hareketlerini Google ile paylaşmalarına neden oluyor. Birçok kişi, bu Google özelliklerinin varsayılan olarak etkin olmadığını bilmiyor.

Sihirli Elma

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...