Yerli işletim sistemi Pardus kurumlar tarafından kullanılmaya başlandı

Share

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın koruyucu politikalarının yanı sıra, Türkiye’ye yönelik kararları iki ülke ilişkilerine doğrudan zarar verirken, tüm bu yaşananlar Türkiye’deki teknoloji sektöründe büyük bir hareketlilik başlattı.

Ağustos ayının ikinci haftasında yerli firmaların ürünlerini kullanmaya yönelik büyük bir teşvik sağlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Hayatımızın her alanında yer tutan akıllı cihazların beyni konumundaki işletim sistemini şu ana kadar dışarıdan ithal eden Türkiye, ABD ile yaşanan krizin ardından kendi işletim sistemi olan Pardus‘un aktif olarak kullanılması konusunda çalışmalara hız verdi. Şu ana kadar geliştirilmiş en iddialı Türk işletim sistemi Pardus’un, Devlet, AK Parti yönetiminde olan belediyelerce kullanılması için gerekli adımlar atıldı.,

Pardus’u geliştiren HAVELSAN, kamu kurumlarının artık Pardus kullanması gerektiğini vurguluyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “Ürünü önce biz kullandık, şimdi kamu kurumlarına öneriyoruz. Belediyelerin yanı sıra, bankacılık, enerji gibi kritik altyapılarda mutlaka millileştirilmiş yazılımımız kullanılmalı.” ifadelerini kullandı.

Atalay, “İşletim sisteminin bir kurumda çalışabilmesi için o kurumda diğer kullanılan yazılımlarla da uyumlu olması gerek. Windows’u sildiniz, Pardus’a geçtiniz, ama ofis paketi sizinkine uymuyor, o zaman kullanamazsınız. Bu nedenle aynı zamanda Pardus işletim sistemiyle uyumlu diğer uygulamaları da temin ettik. Word, excel gibi ofis uygulamaları var. Bununla uyumlu ‘libreoffice’ açık kaynak bir paket, onunla test ettik ve çalıştığını gördük. AK Parti’li belediyelere yapılan çağrı çok önemli. İstanbul’da Pendik ve Eyüp Belediyesi geçmişti ama daha da yaygınlaşması lazım. İşin mutlaka ticari boyutu da var ancak, ticari olmaktan ziyade bu iş artık milli bir mesele.” değerlendiremesinde bulundu.

Pardus’a geçen ilk kurum ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediyenin toplam 2 bin bilgisayarına yerli işletim sistemi Pardus yüklendi. Muhtarlık işleri ve bilgi işlem dairesinde pilot çalışmalar da hız kazandı.

Milli işletim sisteminin kısa süre içerisinde tüm devlet kurumlarında kullanılması bekleniyor.

Ekonomi Haber

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...