Hayaller NASA Gerçekler FİYASKO

Share

İnsan her zaman hayallerinin işinde çalışamıyor. Hepimizin çocukluğumuzdan beri hayalleri var. Kimi astronot olmayı hayal etti, kimi buluşlar peşinde koşan bir bilim insanı kimi de sanatçı olmayı düşler. Büyüdüğümüz süreçlerde bu istekler değişebilir ama yine de hayal kurmaktan çok uzaklaşamaz insan. Geçtiğimiz hafta internette hayallerinin peşinden koşan bir genç kadının kendi hayallerine nasıl balta vurduğuna denk gelmişsinizdir. Denk gelmediyseniz, biraz anlatalım.

Twitter’da adı @Naomi_H olan kullanıcı ABD’de yaşayan genç bir kadın ve henüz öğrenci. Kendisi geçtiğimiz Pazartesi hayallerini süsleyen NASA’dan staj istediğinin kabul edildiğini öğrendi. Bu haberi duyunca da genç kadın biraz diline ve konuşmasına dikkat etmeden bir tweet attı. Bu tweet’te heyecanını aşırı şeklinde belli ediyor zaten genç kadının.

NASA’da staj kaybettiren sosyal medya boşboğazlığı
Genç kadın bu tweet’i attıktan sonra o akışa biri dahil oldu. Genç kadını kullandığı dilde uyaran yaşlı adamın amacı sadece uyarmaktı belki ama genç kızın ona biraz terbiyesizce çıkışı üzerine yaşlı adam kim olduğunu söyledi. Bu yaşlı adam, genç kadın için küçük gibi görünen ama büyük bir adım atan biriydi. Homer Hickam’dı bu adam. Vietnam gazisi, yazar ve Japon astronotları yetiştiren NASA mühendisi. Aslında genç kadın biraz daha az heyecanlı olsaydı büyük ihtimalle isme bakmayı akıl edecek ve bu süreci bir krize dönüştürmeyecekti.

Homer Hickam’la olan bu diyalogundan sonra internette bu olayı esas gündeme oturtan şeyse genç kadının staj yapma hakkını kaybetmesi oldu. Genç kadın düşüncesizliğinden ötürü bu hakkını yitirdi ve çok ciddi bir ders aldı büyük ihtimalle hayatında.

Bu tweet akışı sonrası @Naomi_H hesabını kapattı ve kabuğuna çekildi. Tabii ama internette bu akış çokça konuşuldu. Kimisi bundan çıkarılacak önemli bir ders olduğunu dile getirdi. Kimisi de NASA’nın Hickam’ı bilmeyen birini staja kabul etmesini çok anlamsız buldu. Kişisel olarak ben genç kadının heyecanına yenik düştüğünü ve aslında karşısındakinin kim olduğunu görmezden gelerek davrandığına inanıyorum. İnsan hayallerinin işine bir adım atıyorsa herhalde o işin yüksek mertebelerindeki kişilerinin kim olduğunu biliyordur.

Bir NASA’yı çok sevdi ama Hickam’ı bilmiyor
Bunun akabinde en son Homer Hickam kendi blogundan bu konuyla ilgili bir açıklama paylaştı. Açıklamasında kendisinin bu genç kadının stajını kaybettiğinden sonradan haberi olduğunu belirten Hickam, sadece genç kadını NASA ve F-kelimesini birlikte kullanmak adına uyarmak istediğini söylüyor. Genç kadının her şeye rağmen bu endüstride bir şansı hak ettiğini de dile getiriyor Hickam. Naomi zaten kendisine özelden, içten bir şekilde özür mesajı da yazmış.

homer h hickam jr ile ilgili görsel sonucu

Gerçekten ders çıkarılacak bir tweet akışı oldu bu yaşanan. İnsanın aklına bu konuyla ilgili bir sürü deyim geliyor. Naomi gibi birçok insan düşünmeden konuşuyor ya da karşısındakine bakma gereği duymuyor. Ama hayat işte, düşüncesizlik seviyesi arttıkça insandan aldıkları da artıyor bu eylemin.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...