Ne yapacağınızı bilmediğinizde ne yapmalısınız?

Share

Kariyerinizi ne şekilde yönlendirmek istediğinizi bilmiyorsanız veya çalıştığınız sektörün size göre olmadığını fark ettiyseniz yalnız değilsiniz.

Eğitim sistemi ve sınavlar dolayısıyla pek çoğumuz kariyer adımlarımızı daha çok küçük yaşlarda, henüz kim olduğumuzu bile tam olarak çözemediğimiz dönemlerde atmak durumunda kaldık. Bazıları sözel konularda iyiyken sınıfın ‘zekilerinden’ olduğu için sayısal bölümde okudu, bazılarımızsa aldığı puanlar dolayısıyla belki de hiç istemediği bölümlerde eğitim gördük. Tüm bunların sonucunda bireyler kendini nereden çıktığını bir türlü çözemediği varoluşsal krizlerin içinde bulabiliyor.

Kariyerinizin Kesişim Kümesi

Good To Great kitabının yazarı İşletme Danışmanı Jim Collins, kendinize şu üç soruyu sorarak kariyer yolunda ilk adımı atabileceğinizi söylüyor.

Her soru için cevaplarınızı listeleyin ve aralarından en iyi alternatifleri bulun. Örneğin çalışanların hangi konularda yetenekli olduğunu keşfetmek ve onları bu doğrultuda yönlendirmek size cazip geliyorsa şirketlerin insan kaynakları departmanlarında çalışmayı düşünebilirsiniz.

Şimdi, Bu Kesişim Kümesine Odaklanma Zamanı

1 Odaklanın.
Arkadaşlarınız hangi konularda iyi olduğunuzu düşünüyor? Sizden ne gibi konularda tavsiye istiyorlar?

2 Önce Deneyin.
Bir iş koluna balıklama atlamadan önce deneyimleyin. Veteriner olmak istiyorsanız önce bir klinikte gönüllü çalışabilirsiniz.

3 Uzmanla Görüşün.
Girmek istediğiniz sektörde çalışan herhangi biri olabilir. Ekiple mi çalışıyorlar; tek başlarına mı? Hangi konularda üzerlerinde baskı hissediyorlar? İşin en büyük avantajı ne?

4 Ara Verin.
Çalışıyorsanız bir süreliğine ofisten uzaklaşın. Kariyerinizi sorgulamanızın nedeni yoğun çalışma temponuz veya tatile ihtiyaç duymanız olabilir. Aradan geçen zamana rağmen ofisteki masanızı özlemek yerine işe gitme fikrinden daha da nefret etmeye başladıysanız değişime ihtiyaç duyuyorsunuzdur.

5 Listeleyin.
İş hayatında yapmaktan zevk aldığınız görevlerin listesini çıkarın. Her madde kendinizi ve hayallerinizi yeniden keşfetmenizi sağlayabilir.

Ä°lgili resim

Eğitimin Etkisi

Diploma Almanız Gerekiyor mu?
Kariyer Geliştirme Uzmanı Annette Miller, “İlginizi çeken konular arasından daha geniş kapsamlı lisans programlarını düşünebilirsiniz. Bu sayede ilerleyen süreçte tam olarak hangi konuya odaklanmak istediğinizi anlama şansınız olabilir” diyor.

Diploma Gerekmiyorsa
Miller, “Altı aylık veya bir yıllık sertifika programlarını seçenekleriniz arasına alabilirsiniz. Bilgisayar programları, kişisel antrenörlük ve iş geliştirme gibi konulara ilgiliyseniz öncelikle sertifika programlarının olup olmadığını gözden geçirin. Belirli günlerde derslerinizin olması ihtiyacınız olan boş zamanı size verebilir” diye belirtiyor.

Fikir Değiştirmek Serbest
Emin olun, kariyer konusunda kararsızlık yaşayan yalnızca siz değilsiniz. İstatistiklere göre, ortalama bir insan iş hayatı boyunca beş ila yedi defa iş değiştiriyor. Miller, “Önceden insanlar bir şirkette çalışmaya başlar. 30-40 yıl sonra da aynı şirketten emekli olurdu. Günümüzdeyse daha iyi koşullara sahip olmak amacıyla gözümüzü her an açık tutuyoruz” diyor. Kariyer yolunda zaman zaman önceden belirlediğiniz çizgilerden çıkmanız normal. Bir sabah güne başlarsınız ve artık o işi yapmak istemediğinize karar verirsiniz. Sizi daha çok heyecanlandıran seçeneklerin etkisi altına girersiniz. Seçeneklerinizi keşfe çıkın, öğrenmeye devam edin.

Sizi Ne Motive Ediyor?

Maaş Tutarı: Avukatlık, finans sektörü, bankacılık ve şirketlerin yönetici pozisyonları bu anlamda aradığınız sonucu size verebilir. Teknoloji ve mühendislik de seçenekleriniz arasında.

Yaratıcılık: Reklam, yayıncılık, pazarlama, moda, fotoğrafçılık veya tasarım size göre olabilir.

Ekibin Parçası Olmak: İnşaat sektörü, bilimsel araştırmalar, reklamcılık veya perakende satışı düşünebilirsiniz.

Problem Çözme: Proje yönetimi, muhasebe ve organizasyon gibi sektörlerde yeteneğinizi gözler önüne serebilirsiniz.

 

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...