İnternette görgüye dikkat!

Share

Sanal ortamdaki ilişkilerinize, sosyal iletişimde olduğu gibi, gereken özeni göstermeli ve hassas davranmalısınız. E-posta adabı hakkındaki bilgilere dikkat edin. Suna Okur, Suna Okur ile Zarafet, Görgü ve Protokol isimli kitabında bu konuyu irdeliyor.

HNCK8984

E-POSTANIN KARTPOSTALDAN FARKI YOK
E-posta güvenilir bir iletişim aracı değildir. Gizli ve çok özel iletileri elektronik ortamda göndermeyin.

YANLIŞ KİŞİLERE GÖNDERMEYİN
Başlık bilgilerini düzenlerken e-postanın kime gittiğine son kez göz atın. Farklı kimselerle paylaşım can sıkıcı olabilir.

6-fatales-errores-que-puedes-cometer-en-un-mail-de-trabajo-y-como-solucionarlos-2

HER E-POSTAYA YÖNETİCİNİZİ EKLEMEYİN
Yöneticiyi bilgiye koyarken gerekli olup olmadığını kendinize sorun.

BCC KULLANIMI ETİK OLMALI
Gizli kopya fonksiyonunu iletişimde şeffaflık ilkesini ihlal etmeden kullanmalısınız.

person-woman-desk-laptop

E-POSTA ADRESLERİNİ KIDEM SIRASINA GÖRE YAZIN
E-posta dağıtımlıysa astlara ve üstlere birlikte gidiyorsa öncelikli olarak üst makamların adresini, sonra da kıdem sırasına göre astları listelemek gerekir.

SAYGI KELİMELERİNDE KISALTMA YAPMAYIN
E-posta daima hitapla başlar. Hitapsız e-posta gönderilmez. Metni oluştururken özellikle saygı bildiren kelimelerde kısaltma yapmak saygısızlık olarak değerlendirilir.

F15

ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞ SAĞLIĞI DİLENMEZ
Baş sağlığı mesajı, tebrik, özür, nikâh veya nişan davetiyeleri elektronik ortamda göndermeyin. Önemsenilmediği şeklinde yorumlanabilir.

BÜYÜK HARFLE YAZMAK BAĞIRMAK ANLAMINA GELİR
Tamamı büyük harfle yazılan e-postalar bağırmak anlamındadır. Elektronik ortamda büyük harfle yazmaktan kaçınmak gerekir.

111034686-56a1ad8c3df78cf7726cfbcd

SAHİBİNE SORULMADAN E-POSTASI VERİLMEZ
Nasıl ki ev ve cep telefon numarası şahsa sorulmadan bir başkasıyla paylaşılmazsa e-posta adresleri de aynı muameleyi hak eder.

HER E-POSTA İÇİN OKUNDU TEYİDİ İSTEMEYİN
Okundu teyidi istenmesi güvensizlik olarak algılanır. Metin sonunda iletişim bilgilerinin bulunması muhatabınız bir başka iletişim yönetimini kullanmak istediğinde işini kolaylaştırır.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...