Yıllar Sonra – Hasan Karataş

Share

Yazarın yazdığı önsöz ile kitabın incelemesine başlamak istiyorum. Önsözde,  yapmak istediğiniz, hayalini kurduğunuz ya da hiç olmayacağını düşündüğünüz şeylerin bile aslında olabileceğinden kendi hayatından kesitler anlatarak bize sunar. Tıpkı bu kitabın yayımlanmasını yıllardır umduğu gibi.Kendisinin hayali olan bu kitabı yazar, ellerinde tutmanın mutluluğunu herkesle paylaşmak ister. Mutluluk paylaşılınca güzelleşir.

Kitap, deneme ile şiirlerden oluşuyor. Hayatın getirdiği yükümlülüklerden sonra insanlarda oluşan bıkkınlığın yerine umudun gelmesi gerektiğinden bahseder. Ne kadar kötü bir olay yaşarsanız yaşayın umudunuz her zaman olmalıdır. Yaşamın ve yılların öneminden bahsederek okuyucularına yolun bitmediğini ışığın olduğundan bahseder.

“İşte yıllar geçer, silik hatıralar kalır, yarı unutulmuş. Yüreğini kasıp kavurmuş bir sevda gibi tüllenir bağrında. Sanki sarp kayada eşsiz ve nadide bir çiçek açmıştır. Uzaktan bakıp bakıp durduğun, ulaşmak için çareler aradığın ve bir türlü bulamadığın.”

Denemeler başlık yani bir konu hakkında yazılıp daha sonra da bu konu ile ilgili şiirler ile devam ediyor. Denemeler ve şiirler, dört mevsim ile harmanlanarak yazılarak okuyucuların duygularını hissetmelerini sağlar. Sonbaharın hüznü, kışın soğuğu, ilkbaharın umudu, yazın heyecanı ile iç içe geçmiş şiirler okuyoruz.

Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen ben kitabı okurken herkesin kendinden bir parça bulacağını düşünüyorum. Kimi umudu, kimi aşkı, kimi hasreti, kimi hüznü bulacak şiirlerde.  Şiirlerin dili sade olduğu için şiir okumaya yeni başlayan kişileri zorlayacağını düşünmüyorum. Eğer farklı bir deneyim yaşamak isterseniz kitabı öneririm.

Kitaptan alıntılar:

“Bazen beklersin, gelmek bilmez. Saatler geçmez. Bir an önce gelsin istersin, zaman çabucak geçsin istersin. Oysaki bugünü öldürürsün, bitmek bilmeyen isteklerinle.
Her şeyin bir vakti vardır ya. O vakit gelmeden, zaman dolmadan hiçbir şeye ulaşılmaz. sadece sabredip beklemeli vaktin saatin dolmasını. Beklerken de anı unutmamalı. O anda olup bitenleri kaçırmamalı. Beklenen günlere hazırlık yapılmalı. Zaman boşa geçmemeli. Geçen zaman geri gelmiyor.”

“unutur insan. Ya önem vermediğinden ya da kadir kıymet bilmediğinden. dünün kadrini kıymetini bilmeyen bugünün nasıl bilsin ki. Unutulmuşsa dünkü dostluklar, arkadaşlıklar, bugünküler neden unutulmasın ki. Vefa olmalı insanda az da olsa geçen günlerin hatrına, yaşanmışlıklar hatrına, güzel günler adına..”


“Unutma yüreğim

Yıllar sonra
Yine hatırla
Seni sevenleri
Asla unutma
Yüreğin kanasa da
Hatıralar silinip solsa da
Yıllar birbirini kovalasa da
Unutma yüreğim
Sen asla unutma
Sen seni sevenleri
Hiçbir zaman
Asla unutma.”

“Zordur zor zamanlarda yazmak

Kelimeleri ölçüp tartmak
Duyguları ayarlamak
Bir heykeltıraş gibi
Yontmak tüm köşeleri
Bütün keskinlikleri
Kesip atmak
Bazen kıyamamak
Cümlelerle, kelimelerle
Yakmak tüm şiirleri
Tüm yazılanları”

“Bir gün yine

Şiirlerden konuşuruz
Uzun uzun
Bitmeyen gecelerde
Beni bana anlatırsın
Öylece umutsuz
Hayattan yorulmuş
Gözler uykusuz
Yine baş başa ikimizde
Aşkta yorumsuz
Bir yol vardır belkide
Birlikte buluruz.”

“Geçmeyecek sandığım
Kara kışlar
İçimdeki umutsuzluklar
Bitmeyen ayrılıklar
Zihnimdeki sancılar
Nihayet dağıldılar
İyi ki geldin bahar
Yüreğimde umutlar
Gönlümde neşe var
Sanki içimde
Yeniden filiz veren
Taze bir sevda var

İyi ki geldin bahar

Nihayet söndü

İçimdeki yangınlar

Umutsuzca beklenen

Dönmeyecek sevdalar

İyi ki bahar var

Her yerde çiçekler

Yemyeşil ağaçlar

Nihayet huzur var

Bana iyi ki geldin sen

İnsana hep iyi gelir

İlkbaharlar

İyi ki sevdalar var.”

“Sever miydin gökyüzünü 

Mavinin en koyusunu

Yıldızların altında

Özgürlüğünü aşkın?”

“Yan bakalım sevdiğim

Yeter ki aşk ile yan

Gerçek aşklar

Olur mu hiç hüsran

Geçer bugünler

Karanlık geceler

Sen sevdiğim yeter ki

Her gün bahara uyan

Zordur biliyorum

sevdanın yası

Kaldırıp atamazsın

Bir kenara aşkı

Umutla beklersin

Baharı yazı

Dönmeyince neylesin

Böyledir yazgı.”

“Ah mavilikler

Neden bu kadar davetkar

Kıyıya vuran dalgalar

Neden sana bakar durur

Gönlümdeki yamaçlar

Neden konargöçer oldu

Günümüzde sevdalar ?”

“Umut bugünü öldürürken, yarını iple çekersin. oysaki hayat, yarını yaşamam sanatı değil, anı yaşama, sahip olduklarının kıymetini bilme sanatıdır. Demek ki umudun fazlası zarardır. Umudun fazlası zehirler insanı. Sahip olmadıklarımızı hayal edip sahip olduklarımızdan vazgeçme değildir. Sahip olduklarımızın değerini bilmektir.”

“En iyi hayat, geride güzel şeyler bırakmak olsa gerek. Güzel ve anlamlı bir yaşam..”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...