Çin, yeniden uzay yarışında

Share

ABD ve Rusya’dan sonra dâhil olduğu uzay yarışında, son dönemdeki hızlı gelişimi ile öne çıkan Çin, küresel konumlandırma ve gözlem uyduları, yörüngede daimi uzay istasyonu inşası, Ay çalışmaları, Mars ve Jüpiter’i keşif gibi iddialı projeleri ile 2045 yılında, uzayın lideri olmayı hedefliyor.

Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumunun (CASC) verilerinden derlenen bilgilere göre; ülke, gelecek üç yıl içerisinde, yörüngede insanlı uzay istasyonu inşa sürecine ağırlık verecek.

Çang – 4 isimli uzay aracının, yıl sonuna dek, Ay’ın karanlık yüzeyine inerek, keşif görevi yürütmesi ve “Çang – 5 insansız uzay aracının da gelecek yıl, Ay’ın yüzeyinden numuneler toplayıp geri dönmesi bekleniyor. Çin’in Mars keşif projesi, kara delik araştırmaları, yerli küresel uydu navigasyon sistemi ve yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydu ağları hakkında yapılan çalışmalarının da hız kazanması bekleniyor. Ülkenin bu alandaki çalışmalarının, tamamen barışçıl amaçlar taşıdığını savunan Çin makamları, bu anlamda, uluslararası iş birliklerine hazır olduklarını da vurguluyor.

Ekonomi Haber

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...