F1 2018 Japonya GP: Hamilton kazanarak şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı

Share

2018 Formula 1 Şampiyonası’nın 17. yarışı olan Japonya GP’de Mercedes’in şampiyona lideri pilotu Lewis Hamilton kazanırken, şampiyonadaki rakibi Sebastian Vettel temaslı ve ardından bol geçişli bir yarışı geride bıraktı.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Mercedes pilotu, pit stoplar dahil tüm yarışı kontrolü altında tutarak yarışı kazandı. Bu zafer, Hamilton için bu seneki 9., art arda ise 4. zaferi oldu. Kariyerindeki 71. zaferini kazanan Mercedes pilotu, 5. şampiyonluğu yolunda önemli bir adımı daha geride bırakmış oldu.

Mercedes’in Fin pilotu Valtteri Bottas, takım arkadaşı gibi 2. sıradan başlayıp tüm yarışta yerini koruyarak 2. sırada yarışı noktaladı.

Yarışa 3. sıradan başlayan Max Verstappen, yarışın başında Ferrari pilotları ile sorunlar yaşadı. İlk olarak Verstappen, pist dışına taştıktan sonra geri dönüşünde Kimi Raikkonen’i pist dışına itti ve bu olay nedeniyle pitte 5 sn cezası aldı. Daha sonra ise güvenlik aracından sonra kendisine atak yapmaya çalışan Sebastian Vettel ile temas yaşadı. Verstappen yoluna devam ederken Vettel spin atarak 19. sıraya kadar geriledi. Bu olayda bir ceza çıkmadı.

Verstappen, pitteki 5 saniyelik beklemeye rağmen yerini korumayı başararak 3. sırada yarışa döndü. Son bölümde tur bindirmelerde Bottas ile farkı iyice kapatan Verstappen, geçiş şansı bulamadı ve 3. sırada yarışı tamamlayarak podyumun son basamağında yer aldı.

Yarışa 15. sıradan başlayan Daniel Ricciardo, ilk pitlere kadar çok iyi bir şekilde yükseldi ve pit stoptan takım arkadaşı Verstappen’in ardında 4. sırada dönerek Ferrar’den Raikkonen’i geçmeyi başardı.

Ferrari için olaylı geçen hafta sonu, yarışta da olaylı olmaya devam etti. Raikkonen yarışı 5. sırada tamamlarken, Vettel onun arkasında 6. oldu. Yarışa 8. sıradan başlayan Vettel, startta Toro Rosso pilotlarını geride bırakıp 6. sıraya geldikten sonra peş peşe ataklarla hemen ön gruba dahil oldu. Verstappen – Raikkonen arasında yaşanan olayın ardından Raikkonen’i geçerek 4. sıraya yükselen Vettel, güvenlik aracından sonra Verstappen’e çok aceleci bir atak deneyerek geriye düşmekten kurtulamadı. O andan sonra Vettel çok fazla geçiş yapsa da altıncılıktan öteye gidemedi.

Orta grupta zafer Force India’dan Sergio Perez’in oldu. Haas pilotu Romain Grosjean, bu pozisyonu alacak gibi görünüyordu ancak ekranlara yansımayan bir anda Perez onu geçerek 7. oldu. Grosjean, Perez’in yeri kendisine vermesi gerektiğini söylese de bu durum yaşanmadı.

Force India’nın diğer pilotu Esteban Ocon 9. olurken son puan Renault’dan Carlos Sainz’ın oldu.

Dünkü sıralamalarda 6 ve 7. olan Toro Rosso pilotları, bugünü puansız kapattılar. Brendon Hartley, daha startta pozisyonlar kaybederken, Gasly pit stoplara kadar iyi bir seviyede yarışı sürdürdü ancak sonradan geriledi. Gasly 11., Hartley 13. oldu. Onların arasında Sauber’den Marcus Ericsson yer aldı.

McLaren pilotları Fernando Alonso ve Stoffel Vandoorne 15. oldular. Alonso, yarış içerisinde Stroll ile mücadelesinde pist dışına taşarak avantaj sağladığı gerekçesiyle 5 sn cezası aldı.

Yarışı tamamlayabilen son isimler Williams pilotları Sergey Sirotkin ve Stroll oldular.

Sauber’in çaylak pilotu Charles Leclerc, pek iyi bir yarış geçiremedi ve son olarak aracında bir şeylerin kırılması nedeniyle erken bırakmak zorunda kaldı. Yarışın başında Leclerc, start – finiş düzlüğünde Kevin Magnussen’e atak yapmaya çalışırken yön değişimi sonucu arkadan vurdu ve Magnussen’in lastiği patladı. Magnussen’in aracından kopan lastikler nedeniyle güvenlik aracı yarışa dahil oldu.

Renault pilotu Nico Huleknberg ile Haas pilotu Kevin Magnussen yarışı tamamlayamayan diğer isimler oldular.

Sezonun 17. yarışının ardından şampiyona lideri Hamilton, en yakın rakibi Vettel ile puan farkını 67’ye çıkararak şampiyonluk yolunda önemli bir adım daha atmayı başardı.

Sezonun 18. yarışı olan Birleşik Devletler GP, 21 Ekim’de gerçekleşecek.

Tüm sonuçlar:

Motorsport

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...