Kayıp Interpol Başkanı Çin’de gözaltında çıktı!

Share

Kendisinden bir haftadan uzun süredir haber alınamayan Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (Interpol) Çinli başkanı Meng Hongwei‘nin Çin’de gözaltında olduğu ortaya çıktı.Interpol, Meng’in istifa ettiğini duyurdu.

Çin’in yolsuzluklarla mücadele eden kamu kurumu, Meng’in bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığını söyledi. Soruşturmanın kapsamı veya bir suçlama yöneltilip yöneltilmediğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Meng aynı zamanda Çin’de Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Cuma günü Meng’in yaklaşık bir haftadır kayıp olduğu açıklanmıştı. Fransız polisi olay ile ilgili soruşturma başlatmıştı.

Eşi, Meng’in en son Çin’e gitmek için yola çıktığını ancak uçağa binip binmediği konusunda bilgisi olmadığını, o günden beri Meng’den haber alamadığını söyleyerek kayıp başvurusunda bulunmuştu.

Fransız polisi de bunun üzerine başvuruyu kabul ederek soruşturma başlatmıştı.

BBC Paris Muhabiri Hugh Schofield’a bilgi veren bir yetkili, Meng’in Fransa’da kaybolmadığını söylemişti.

Geçmişte Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı ve Bakan Vekilliği de dahil olmak üzere üst düzey pozisyonlarda görev yapmış olan Meng Hongwei, 2016 yılından bu yana Interpol’ün başında bulunuyor.

Emniyet ve güvenlik alanında 40 yıllık tecrübesi bulunan Meng’in Interpol’deki görev süresi 2020’de sona erecekti.

Bu göreve seçilen ilk Çinli

Meng, 2016’da Interpol Başkanı olduğunda bu göreve seçilen ilk Çinli olmuştu.

Onun göreve seçilmesinin ardından insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Pekin yönetiminin ülke dışında bulunan Çinli muhaliflerin peşine daha rahat düşebileceğinden endişe ettiğine yönelik bir açıklama yayımlamıştı.

Çin ülke dışındaki vatandaşlarının yakalanması için daha önce Interpol’ü kullanmış, 2014 yılında yolsuzlukla suçladığı yaklaşık 100 kişi hakkında kırmızı bülten çıkartmıştı.

2017 yılında Interpol’ün 86. Genel Kurulu’na da Çin ev sahipliği yapmıştı.

T24

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...