Kadın pilotlar için yeni yarış serisi: W Series

Share

W Series ismi verilen yeni seri, kadınların Formula 1’e girmelerini destekleyebilmek adına kuruldu ve ilk kez gelecek yıl gerçekleştirilecek.

Kategorinin galibi, Formula 1’e yönelik bir sonraki seride yarışabilmek için 500 bin dolar kazanacak.

Seri altı yarıştan oluşacak ve 2019’un Mayıs ayında başlayacak. 30 dakikalık yarışların Avrupa’da geçmesi beklenirken, yarışlardan ilk İngiltere’de düzenlenecek.

Gelecekte Avustralya, Asya ve Amerika’ya da genişlemesi bekleniyor.

W Series’de yarışmak isteyen kadınlardan herhangi bir sponsorluk getirmesi beklenmeyecek.

Ancak gridin mümkün olan en iyi sürücülerle dolması için yoğun bir seçim ve yeteneklerini kanıtlama süreci olacak.

Seçim sürecinde değerlendirme yapacak isimler arasında Adrian Newey, David Coulthard ve serinin yarış direktörü Dave Ryan olacak.

Coulthard sadece kadınlardan oluşan bir kategori kurmalarının sebepleriyle ilgili “W Series’de biz aynı fırsat verilirse kadın ve erkek sürücülerin eşit koşullarda rekabet edebileceğine inanıyoruz.”

“Şu anda kadın sürücüler öğrenme sürecinde GP3/Formula 3 seviyesinde engelle karşılaşıyorlar. Bunun sebebi de çoğu zaman yetenek değil, paralarının olmaması.”

“O yüzden sadece kadınların yarışacağı bir tek koltuklu seriye ihtiyaç var. Böylece sürücülerimiz rekabetçi bir ortamda yeteneklerini gösterip üst serilere geçiş yapabilecek ve erkek sürücülerle yarışabilecek.”

W Series CEO’su Catherine Bond Muir “Şu anda tek koltuklu yarış serilerinde mücadele eden çok az kadın var. W Series 2019’da bu rakamı oldukça arttıracak ve bu sayede kadın yarış sürücülerinin potensiyelleri ortaya çıkacak.”

“W Series sürücüleri küresel yıldızlar olup her yerdeki kadınlara rol modeli olacaklar. W Serisi kazananlarına başarılarında yardımcı olan herkes o başarıdaki rolünü kutlayabilecek.”

“W Series doğru zamanlı bir yenilik.”

Newey de kadınların F1’de başarılı olmaması için bir neden olmadığını savundu.

“Çok az kadının yarışmasının sebebi kapasite eksikliği değil, fırsat olmaması.”

“O yüzden W Series’e dahil olmaktan gurur duyuyorum. Bu platformda kadın sürücüler birbirleriyle yarışıp kariyerlerini ilerletebilecek ve erkek sürücüleri yenebilecekler.”

Motorsport

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...