Her gün müzik dinlemek için 5 sebep

Share

Boşuna dememişler “Müzik ruhun gıdasıdır” diye… Uyku düzensizliğinden hastalıklara; iyi gelmediği hiçbir şey yok. İşte müziğin mucizeleri!

1- Beyni her daim dinç tutar
Yaş ilerledikçe beyin fonksiyonları yavaşlar ve nöronlar arasındaki iletişimde aksaklıklar yaşanır. Bu da yaşlı bireylerde bunama, Parkinson ve Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların görülmesine sebep olur. Ancak araştırmalar gösteriyor ki bir enstrüman çalmak, müzik dinlemek beynin yüksek düzeyde çalışmasını tetikler. Aynı zamanda müzik, unutkanlığı önler ve zihinsel gelişimde rol oynar.

2- Çocuklarınıza müzik dinletin
Müziğin çocuklar üzerindeki etkisiyle alakalı bir çok çalışma yapılıyor ve alınan sonuçlar muazzam! Öyle ki okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, okul öncesi çocuklarda, çocukların bilmedikleri kelimeleri kolay kavradıkları ve kelimelerin anlamlarını açıkladıkları, ayrıca ilkokul öğrencilerinin görsel ve sözel zeka seviyelerinde diğer müzik dinletilmeyen öğrencilerden daha çok geliştiği gözlemleniyor.

3- Mutlu hissettirir
Müziğin çok çeşitli dalları olduğu bilinen bir durum. Müzik dinlediğimiz sırada bazıları üzer, bazıları sevindirir, belki bazıları seni havaya uçurur. Ancak hangi tarz olursa olsun, sizin iyi hissetmenizi sağlayan, dopamin, serotonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur, depresyonu, stresi, kaygıyı azaltır.

4- Kalp sağlığına iyi gelir
Kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmalara göre, kalp ameliyatı öncesinde hastalara, en sevdikleri müzik veya şarkıları dinletiliyor ve hastanın daha çok endorfin hormonu salgıladığı gözlemleniyor. Ameliyat esnasında ve sonrasında kan basınca ve kalp ritmi normal düzeyde olduğu tespit ediliyor. Hastalar arasında yapılan ankette, ameliyata daha az kaygılı girdiklerini ve ameliyat sonrasında daha az ağrı hissettiklerini belirttiler.

5- Daha iyi uyumanızı sağlar
Gün içerisinde herhangi bir dalda müziği veya favori sanatçınızı dinlemek, gün sonunda size stresten uzak, derin ve huzurlu bir uyku müjdeliyor. Uyku problemi yaşayanlara da ilaç niteliğinde bir yöntem. İyi uykular!

Hürriyet

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...