Mükemmel saçlar için 12 besin

Share

Saçlar, güzel bir görünümün olmazsa olmazı. İster uzun ister kısa olsunlar; bakımlı oldukları sürece adeta kıymetli bir aksesuara dönüşüyorlar. Doğru saç ürünlerini kullanmak ve saça zarar veren işlemlerden uzak durmak tabii ki önemli ama saçı içten beslemek gerekiyor. Peki, mükemmel saçlar için neler yiyeceğiz?

Çilek
En güzel meyvelerden olan çilek zaten pek çoğumuzun favorisi. İşte bu lezzetli meyve sadece damağımızla değil saçlarımızla da dost. C vitamini içeren çilek, saç derisinde hücre yenilenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahip. Bu da saç dökülmelerinin önüne geçmeye yardımcı oluyor. Tabii çileğin yanı sıra aynı faydayı kivi, mango, portakal gibi meyvelerden de alabilirsiniz. Güzel görünen sağlıklı saçlar için bol bol meyve yemek çok ama çok önemli.

Bitter çikolata
Sağlıklı ve parlak saçlar için vücudun yeterince demir alması gerek. Kakao çekirdeklerindeki demirden faydalanmak için bitter çikolata yiyebilirsiniz. Bunun, sağlıklı saçlara sahip olmanın en lezzetli yolu olduğunu düşünüyoruz. Tam bir antioksidan deposu olan bitter çikolata, saçların ışıldamasını sağlıyor. Tabii çikolatayı abartmadan yiyoruz! Uzmanlar, günde 40 gram çikolata tüketiminin sağlığımıza faydalı olacağını belirtiyor.

Fasulye
Proteinden oluşan saç telleri için günlük beslenme yoluyla alınan protein ve B vitaminleri çok önemli. Ancak siz hayvansal protein almak istemiyorsanız bunun en iyi alternatifi fasulye. Bu sağlıklı gıda sayesinde saç dökülmesinin de önüne geçebilirsiniz. Üstelik oldukça da sağlıklı ve düşük kalorili.

Kuru yemişler
Biyotin, B16, B12 vitaminleri bakımından zengin olan kuru yemişlerin, E vitamini, yağ asitleri deposu olduğu da biliniyor. Bu vitaminler de saçların normal uzama döngüsünün korunmasında önemli oynuyor. Ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler saçlara doğal parlaklık verirken, yerfıstığı dökülmesine neden olan tiroid bezi sorunlarını engelleyen iyot bakımından oldukça zengin.

Havuç
Havuç denince aklımıza hemen gözlere olan faydası geliyor ama bu lezzetli sebzenin saçlara da faydası son derece fazla. Sağlıklı saç kökleri için A vitamini bakımından çok zengin olan havucu beslenme rutinine dahil etmeniz şart! A vitamininin, dolayısıyla havucun saça faydalarını şöyle sıralayabiliriz: Saç derisinin sağlıklı olmasını, saçın sağlıkla uzamasını, parlak ve dayanıklı görünmesini sağlıyor.

Hindi eti
Proteinin öneminden bahsetmiştik! Vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlamadan sağlıklı saçlara kavuşmak ve yanlış beslenme nedeniyle oluşan saç dökülmesini durdurmak mümkün değil. Gerekli proteini az yağlı kaliteli protein kaynağı hindi etinden alabilirsiniz. Kendinize yapacağınız hafif, hindili bir sandviç lezzetli hem de saça faydalı.

Deniz ürünleri
Söz konusu saçlar olduğunda akla hemen çinko gelmeli! Balık, karides ve midye gibi deniz ürünlerinde bulunan çinko, saç köklerini güçlendiriyor ve hormonları dengelemeye yardımcı oluyor. Özellikle erkeklerdeki saç dökülmesinin en büyük sebeplerinden birinin çinko eksikliği olduğunu biliyor muydunuz? Ancak çinkoda da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Gıdalar haricinde çinko takviyesi alacaksanız mutlaka doktorunuza danışın.

Tam tahıllı gıdalar
Folik asit bakımından oldukça zengin olan tam tahıllı ekmeği her enerji ihtiyacınıza göre tabii ki aşırıya kaçmadan, düzenli olarak tükettiğinizde saç köklerini besliyor ve saçlarınız daha sağlıklı bir şekilde uzamaya başlıyor. Ayrıca tam tahıllı ekmekte saça çok iyi gelen biyotin, B6 ve B12 vitaminleri de bulunuyor.

Yeşil yapraklı sebzeler
Demir deposu olan yeşil yapraklı sebzeler demir eksikliğine saç dökülmesinin önüne geçiyor. Demir eksikliğine bağlı aneminin en karakteristik belirtisi saçların incelmesi ve dökülmesi. Demir eksikliği, kandaki oksijen seviyesini düşürerek organlara ve saç köklerindeki hücrelere yeterince oksijen taşınamamasına neden oluyor. Beslenme rutininize bol miktarda sebze ekleyerek bu mineralin eksikliğinin yarattığı sorunlara karşı önlem almayı ihmal etmeyin.

Yoğurt
Son derece sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olabilen yoğurt saçları besliyor! Saçların uzamasını destekleyen kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurt aynı zamanda sindirime yardımcı olan faydalı bakteriler içeriyor. Gerçekten tam bir sağlık dostu!

Yumurta
Son derece sağlıklı bir protein deposu olan yumurtadan bahsetmemek olmaz! Yumurta, zengin protein içeriğinin yanında B12, biyotin, çinko ve demir gibi kaynaklara da sahip ve sağlıklı saçlar için çok önemli besin kaynağı. Sağlıklı saçlar için haftada 3-4 kez bir adet haşlanmış yumurta ya da omlet tüketmeyi unutmayın.

Zeytinyağı
Sağlık açısından en yararlı ürünlerden biri olan zeytinyağı, tabii vücuda ve saçlara fayda sağlıyor. Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından son derece zengin ve bunların yanı sıra kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içeriyor. Kozmetik alanında pek çok ürünün içinde yer alan zeytinyağını tüketerek saçlarınıza faydasını gözlemleyebilirsiniz.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...