Ciddi bir ilişkinin sırrı doğru iletişim

Share

Teknoloji merakının tavan yaptığı günümüz dünyasında, insanlarla iletişim kurabilmenin yüzlerce yolu bulunuyor. E-mail, telefon, mesajlaşmak, Skype ya da FaceTime…Eğer gerçek bir ilişki arıyorsan, doğru araçla doğru iletişime geçmenin tam zamanı.

Sadece yazı aracılığı ile maalesef ses tonunun okunamayacağı da ortada. Bu şu demek: Beynin, boş kalan yerleri okuduklarının haricinde bir ses tonu ile doldurma gayretinde. Bu açıdan bakıldığında, karşındaki insanın gerçekte neler yaptığını bilemeden hayali bir ilişkinin yaratılması da mümkün gibi duruyor. Sıklıkla, yazılanları yanlış okuduğunda ciddi yanlış anlaşılmalar meydana gelebiliyor. Buna bağlı olarak da ilişkinde ciddi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor.

İletişim becerilerini öğrenmek, her yaşta, hayatın her alanında işine oldukça yarayacaktır. Dilediğin kişiye dilediğini söyleyebilmek ihtimaller dahilinde; ama asıl mesele, söylediğini nasıl dile getirdiğinde saklı.

Birisiyle yeni tanıştığımızda, ona bize nasıl davranması gerektiğini de bir şekilde öğretiriz. Bunu bilinçli de yapabiliriz, bilinçsiz de.

Eğer birisiyle yeni bir ilişkiye adım atmanın eşiğindeysen, mesaj aracılığı ile iletişim kurmak biraz amaca yönelik bir hal alabilir. “Merdivenlerin oradayım, kafede buluşalım ya da 10 dakika gecikeceğim”. Bu yöntem kısa süre işini görebilir. Ama ilişkiler, bu tarzdan yanlış anlaşılmalara ve kopukluklara olasılık tanıyan mesajlaşma ya da mailleşme gibi yöntemler aracılığıyla zarar görebiliyor. Peki ne yapabilirsin?

Çok basit: Mesaj göndermeyi bırak ve sana uyacak başka bir araç ile iletişim kurmayı talep et. Buluşmadan önce mesajlaşmak yerine arayarak konuşmak daha iyi bir yöntem olacak. Bu şekilde, karşındakini tanıma süreni kısaltabilir ve örneğin, karşındakinin ciddi bir ilişki peşinde olup olmadığını daha iyi anlayabilirsin.

Eğer sadece eğlenmene bakıyorsan ve ciddi bir ilişki peşinde koşmuyorsan, bu öneriyi ciddiye alma. Ama iyi vakit geçirmekten ya da seksten daha fazlasını istiyorsan, bu öneriyi mutlaka değerlendirmelisin. Günümüzde bazı kadınlar karşısındakinin kendisini izlemesini ve baştan çıkarmasını talep ederken, bazı kadınlar ise tüm sorumluluğu üstlenerek karşı tarafa neredeyse hiçbir şey bırakmıyor. Karşına doğru insan çıktığında elbet ihtiyaçlarına karşı duyarsız kalmayacak ve seni memnun edebilmek için çabalayacaktır. Eğer böyle bir erkeğin olmadığını düşünüyorsan, öncelikle seni sınırlandıran bu düşünceden kurtulmalı ve özgüvenini tekrar oluşturmalısın.

Konumuza tekrar dönecek olursak, mesajlaşma işini sınırlandırman, ilişkinin her döneminde senin çıkarına olacaktır: İlk günden, belki de evliliğin boyunca…Duygularından bahsedecek olduğunda bunu mesaj yoluyla iletmek sence ne kadar mantıklı? Ya da cevabını alabilmek için sabırsızlandığın bir soruyu, arama yapmadan mesaj yoluyla sormak? O halde, eğer ciddi bir ilişki istiyor ve zarar görmesini istemiyorsan, karşındaki insana iletişim tercihinin pek de mesajlaşmadan yana olmadığını söylemelisin. Bu şekilde, karşındaki sana nasıl davranacağını da daha iyi anlayacak ve kurduğunuz ilişkide öyle davranacaktır.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...