Sosyal medyada yalan haberler bir türlü durdurulamıyor

Share

Bildiğiniz üzere Facebook ve Twitter yalan haberler için almış oldukları çeşitli önlemler ile sık sık gündeme geliyor. Ancak, yayınlanan raporlarda da görebileceğiniz gibi şimdiye kadar alınan önlemlerin sosyal medyada dolaşan yalan haberlere bir türlü engel olamadığını görmekteyiz.

Yalan haberler bir türlü durdurulamıyor

Geçtiğimiz saatlerde yayınlanan bir rapora göre, alınan tüm önlemlere rağmen yalan haberlerin bir türlü önlenemediğini görmekteyiz.

Facebook ve diğer sosyal platformlar iki yıldır yanlış bilgilendirme ve nefret söylemleriyle mücadele ediyor. Bildiğiniz üzere Amerika’daki ara seçimlere sayılı günler kalmışken, sosyal medya üzerinde yayımlanan yalan haberler üzerine sıkı önlemler alınmış durumda. Fakat her alınan söz konusu alınan tüm önlemler Facebook ve Twitter’da yer alan asılsız haberlere ve nefret söylemlerinin bir türlü önüne geçilemiyor.

Hatırlayacağınız üzere Facebook, asılsız haberler için düğmeye basmıştı. Yeni aldığı karar ile şirket, Mayıs ayında üçüncü taraf haberler için doğrulama programını Türkiye’de hayata geçirmişti. Ayrıca Facebook, bu konuda küresel çapta yaptığı çalışmalarla ilgili önemli güncellemeler de paylaşmıştı.

Bu program kapsamında sertifikasyona sahip bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşları, Facebook’taki haberlerin doğruluklarını kategorize ederek asılsız olarak işaretlenen haberlerin sayısının yüzde 80 oranında azaltılmasına yardımcı oluyor.

Ayrıca asılsız haberlerle mücadele etmenin en büyük zorluklarından biri, bu haberlerin birçok farklı içerik türünde ve farklı ülkelerde ortaya çıkmaları olarak biliniyor. Bu soruna bir çözüm yolu bulmak isteyen şirket, fotoğraf ve video doğrulama testlerini uyguladığı ülke sayısını dörde çıkarmıştı.

Bunun dışında platformda üçüncü taraf haber doğrulayıcıların her bir içeriği gözden geçiremeyeceğinin bilincinde olan Facebook, asılsız haberleri belirlemek ve bu haberlere karşı geniş ölçekte harekete geçmek için yeni yöntemler geliştirdiği açıklamıştı. Bunlardan biri olan makine öğrenmesi, Facebook’un asılsız olduğu anlaşılan haberlerin benzerlerini tespit etmesine oldukça yardımcı olmuştu.

Sıkı önlemlere rağmen yalan haberler artış göstermeye devam ediyor

Fakat her ne kadar Twitter ve Facebook üçüncü taraf uygulamaları sayesinde yalan haberlerin önüne geçmeye gayret gösterse de, yapılan araştırmalar dahilinde, yalan haberlerin halen artış sergilemeye devam ettiği gözler önüne serildi. Özellikle Twitter tarafından bir türlü düşüş göstermeyen asılsız haberler, yanlış yönlendirmelere de sebep olmakta.

Michigan Üniversitesi,sosyal medyadaki yalan haberlerin oranını tespit etmek için özel olarak ”Iffy Quotient” adlı bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama sayesinde yalan haberlerin yüzdelik oranları gözler önüne serildi.

Yalan haberler

Geçmiş zamanlarda yayınlanan verileri karşı karşıya getiren Michigan Üniversitesi‘de görev alan yetkililer, 2017 yılından bu zaman kadar Facebook üzerinden yalan haberlerin oranının yüzde 8‘lerden yüzde 3‘lere düştüğünü müjdelendi.

Ne yazık ki Twitter yalan haberlerle karşı olan mücadelede sınıfta kaldığını görmekteyiz. Geçtiğimiz yıllara göre kısayla Twitter’da yer alan asılsız haberlerde yüzde 1′lik bir düşüşün yaşandığı yetkililer tarafından belirtildi.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...