Ne Okuyalım: Serinletici Kitap Rafı

Share

Soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirmesi, içimizi ısıtacak kitaplara ihtiyaç duymamıza neden oluyor. Jane Austen sevenler ve kitaplarını tekrar tekrar okumaktan çekinmeyenler bu kitap önerileri ilginizi çekecektir diye düşünüyoruz.

Jane Austen ile henüz tanışmamış olan yeni nesillere, bu unutulmaz yazarın kitaplarını tanıtmak amacıyla harekete geçirilen ‘Austen Projesi’, eskilerin tadını yenilemek amacını benimsemiş. At arabalarının yerine otomobiller gelmiş; resmi baloların yerine partiler gelmiş. Fakat değişmeyen tek şey Austen kitaplarında kendini hissettiren güçlü aşk…

Austen Projesi’nin iki güzel kitabı, Serinletici Kitap Rafı’ndaki yerini aldı. Keyifli okumalar…

Gözde Bekar / Curtis Sittenfeld

Jane Austen’ın klasik eseri Gurur ve Önyargı’nın (Pride and Prejudice) 21.yüzyıl versiyonu olan Gözde Bekâr, tüm zamanların en başarılı roman uyarlamalarından biridir. Curtis Sittenfeld, eserin ana yapısını korurken, kahramanlarını da günümüze yerleştirir. Farklı cinsiyet evliliği, donörle kalınan hamilelik, detoks çılgınlığı, televizyon kanallarından yayınlanan düğün, sosyal medya paylaşımları gibi 2000’li yıllara dair kavramlar olsa da, konu aşk olunca değişen bir şey yoktur; Jane Austen döneminde olduğu gibi kibir, utanç, korku veya dedikodu aşkların kaderini yazmaya devam eder.

Pemberley konağı, alışverişkolik Mrs. Bennet yüzünden açılmamış kolilerle dolmuş ve Mr. Bennet’in borçları yüzünden çürümüş bir haldedir. Ailenin en küçük iki kızı çalışmayı sevmez, spor yapıp, sosyal medyada takılır. Babalarının hastalanışıyla ailenin diğer kızları da geri dönünce, ev eski neşesine kavuşur. Gözde Bekâr isimli reality şov sayesinde ünlenen Mr. Bingley ve arkadaşı Mr. Darcy, bir barbekü partisinde Bennet ailesiyle tanışınca, hızlı bir aşk trafiği başlayacaktır. (Tanıtım Bülteninden)

Alıngan Aşk / Joanna Trollope

Jane Austen’ı yeni nesillere tanıtmak ve onun ölümsüz klasiklerinin “fan”larına da yeni heyecanlar tattırmak için başlatılan “Austen Projesi” kapsamında, güçlü kadın kalemler Aşk ve Gurur, Emma ve Northanger Manastırı romanlarını günümüze uyarladı.

Curtis Sittenfeld’in yazdığı Gözde Bekâr (Aşk ve Gurur) daha önce yayınevimizden okurlarımızla buluşmuştu. Alıngan Aşk (Sense and Sensibility) ise en iyi uyarlamalardan biri olarak kabul ediliyor.

İngiliz kadın yazar Trollope, eserin ana yapısını korurken, günümüze dair eğlenceli detaylar da eklemiş: Bu kez Dashwood kız kardeşler, sadece dedikoducu komşularıyla değil internet trolleriyle de mücadele veriyor! Austen’ın kahramanlarının pembe eşarplarının uçuştuğu at arabalarının yerini Alıngan Aşk’ta lüks otomobiller, postacı çocukların taşıdığı mektupların yerini ise romantik e-postalar alıyor. (Tanıtım Bülteninden)

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...