Concorde gökyüzüne geri dönebilir

Share

Süpersonik yolcu uçağı Concorde, gökyüzüne geri dönmeye hazırlanıyor. Yayınlanan rapora göre efsanevi Concorde uçağı Amerika’daki yeni yasalar sayesinde özlediği gökyüzü ile buluşabileceği düşünülüyor.

NASA 2023 yılında ABD şehirleri arasında bir X-59 QueSST modelinin prototipini test edecek. Söz konusu bu prototip sayesinde seferlerin süresinin neredeyse yüzde 50 oranda kısaltacak olan NASA, süpersonik yolcu uçaklarıyla bunu gerçekleştirmeyi planlıyor.

Amerika’daki yeni girişimler sayesinde süpersonik Concorde uçağı da gökyüzüne geri dönebilecek. 1973’den beri Amerika’da supersonik uçakların uçuşu yasaklanmıştık . Fakat yeni düzenlemeler ile birlikte bu yasak ortadan kalmış ve yeni projelere umut olmuştu.

Verge tarafından yayınlanan raporda, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde süpersonik uçakların ABD topraklarını üzerinde prototipte olsa, uçmaya başlayacağını belirtiyor. Eğer gerekli izinler ve önlemler tamamen alınırsa, efsanevi uçağın da gökyüzüne geri dönebileceği özellikle belirtiliyor.

Corcorde gerçek bir efsaneydi

Efsanevi Concorde gökyüzüne geri dönüyor!

Concorde, tek seferde okyanus aşırı uçabilen ve çok yüksek hızlara ulaşabilen bir yolcu uçağıydı. Adeta bir mühendislik harikası olan hava aracı, savaş jetlerinin çıkabildiği irtifa ve hıza kısa sürede ulaşıp Boeing 737’lerin iki-üç aktarmada gittiği mesafeleri tek başına uçabiliyordu. Bu yükseliş, Boeing kullanan havacılık firmalarının kar marjlarını düşürmeye başlamıştı.

İlk defa 1969 senesinde havalanan ilk Concorde’tan bugüne toplamda sadece 16 tane uçak üretildi. Gittiği rotalar çok sınırlıydı fakat bütün müşterileri zenginlerden oluşuyordu. Şöyle ki 2000 senesinde süpersonik uçak ile Paris-New York arası bir uçak bileti en ucuz 14 bin dolara temin ediliyordu. Bu sebeple de firmanın bir günlük hasılatı milyon doları aşıyordu.

25 Temmuz 2000 tarihinde Paris’ten havalanan uçak sadece 1,5 dakika sonra infilak ederek ticari hayatına son veren imzayı attı. 2003 senesinde bir daha kalkmamak üzere havalanan süpersonik uçak, şimdilerde bir grup zengintarafından hayata dönme hazırlığı içerisinde.

Paris’te bulunan Club Concorde üyesi eski uçak mühendisleri, eski pilotlar, ünlüler ve multimilyarder Concorde sevdalısı zenginler 250 milyon dolar yatırım ile Paris Le Bourget havalimanında bekleyen son efsanevi uçağa hayat vermek için harekete geçti. Çalışmalara başlayan ekip önümüzdeki iki sene içerisinde hazırlıklarını tamamlayıp süpersonik efsanenin motorlarını önümüzdeki 10 yıl içerisinde tekrar çalıştıracak.

Shiftdelete

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...