Arkadaşlığa özen gösterin!

Share

“Sosyal hayvan” olarak doğamız gereği, hepimizin birbirine ihtiyacı var. Yaşamımızın başlangıcından itibaren hayatta kalmak, sonrasında büyümek ve son olarak da varlığımıza anlam katıp kendimizi gerçekleştirmek için buna ihtiyaç duyarız.

Yurtdışındaki araştırmalar kuzenlerimiz şempanzelerde aile ve arkadaş desteğinin stresi azalttığını gösteriyor. Arkadaşlık paylaşmayı, özgürce iletişim kurmayı ve kendimizi anlaşılıyor hissetmeyi sağlıyor. Risk almadan sırlarımızı paylaşıyoruz, kusurlarımızı ve güçsüzlüklerimizi gösterebiliyoruz. Filozof Epikür’ün söylediği gibi bu ilişkiler mutluluk için gereken bilgeliği yaratan en büyük şey.

EV ÖDEVİ

Öncelikle kendimize karşı olabildiğimiz kadar toleranslı ve arkadaş canlısı olmaya çalışarak başlayalım. Böylelikle sevdiğimiz insanlarla birlikte olmak daha kolay olur. Şubat ayında bu tip bir ilişki için önemli olan üç şeye önem verin: Dikkat, yargılayıcı olmama ve özen gösterme. Öncelikle dikkatli geliyor.

Dikkatinizi ölçmek için şu soruyu sorun: Dinlemeye, empatiye yeteri kadar zaman ayırıyor muyum? Sonrasında bizi geliştiren, eleştiriler ve anlaşmazlıklar karşısında kendimizi saygılı ve yapıcı bir şekilde ifade etmemize yarayan yargılayıcı olmama tutumu geliyor. Son olarak da özen, yani yardımsever ve cömert olma yeteneğimiz var. Bu üç madde de düzenli olarak kendimizi değerlendirmek davranışlarımızı düzeltmemize yardımcı olur.

Psychologies Türkiye

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...