Güzellik kariyerde etkili mi?

Share

Yapılan araştırmalar iyi giyinen, kilolu olmayan, atletik yapılı ve güzel adayların iş başvurularında daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Harvardlı iki ekonomist, Markus Mobius ve Tanya Rosenblat, öğrencileri, işverenler ve adaylar olmak üzere ikiye ayırdıkları bir deney yapmışlar. İş tanımı problemlere çözüm bulmak olarak tanımlayıp, başvuran adaylara CV doldurtup, onlara çözmeleri için birer problem vermişler.

Bazı işverenlerin adayların sadece özgeçmişlerini, diğerlerin CV ve fotoğraflarını, başka bir grubun ise CV’lerini görüp telefon mülakatı yapmalarını sağlamışlar.

Son grup ise hem CV’yi incelemiş, hem de telefonla ve yüz yüze görüşme yapmış. Sonuçta, güzel adayların problem çözmede diğerlerinden daha başarılı olmadıkları görülmüş. Ancak iş başvurularının kabul edilmesinde bu sonuç değil, fotoğraflar ve yüz yüze mülakatlar etkili olmuş.

Araştırmaya göre, iyi giyinen, kilolu olmayan, düzgün fizikli ve güzel adayların iş başvurularında daha başarılı olduğu ayrıca yetişkin hale gelip iş hayatına atıldıklarında güzelliğinin/yakışıklılığının avantajlarını yaşamaya devam ettiklerini gösteriyor.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...